A korrupcióellenes jogásznő magasan nyerte a szlovák elnökválasztás első fordulóját

Az ellenzéki Zuzana Čaputová polgárjogi aktivista nagy fölénnyel nyerte a szlovák elnökválasztás első fordulóját, több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a Robert Fico pártja által támogatott Maroš Šefčovič EU-biztos. Ők ketten jutottak tovább a március 30-i, mindent eldöntő második fordulóba, aminek Čaputová az esélyese. Čaputová szerint az emberek változást akarnak, Šefčovič mindenkit meg akar szólítani a következő két hétben. A magyarok között is Čaputová tarolt. Az első fordulóban kiesett Bugár Béla, a Híd elnöke még nem döntötte el, kit támogat.

Magasan Zuzana Čaputová polgárjogi aktivista végzett az élen a szlovákiai elnökválasztás szombati első fordulójában, mellette pedig Maroš Šefčovič EU-biztos jutott tovább a március 30-i második fordulóba. 99,4 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki Čaputová 40,5 százalékon állt, míg az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a legnagyobb kormánypárt által támogatott Šefčovič 18,7 százalékkal követte, kevesebb mint feleannyi szavazatot kapott.

Hirdetés

Štefan Harabín, a legfelsőbb bíróság volt elnöke, és Vladimír Mečiar pártjának egykori igazságügyi minisztere 14,4 százalékkal a harmadik, míg a szélsőjobboldali Marián Kotleba 10,4 százalékkal a negyedik helyen végzett. A kereszténydemokrata Frantisek Miklosko 5,7, Bugár Béla, a Híd-Most elnöke 3,1 százalékot szerzett. A többi jelölt nem érte el a három százalékot.

Čaputová: Az emberek változást akarnak

Čaputová az Új Szó szerint még a szavazatok számolása közben azt mondta, hogy alázattal fogadja az előzetes eredményeket. „Úgy érzem, hogy a szavazók változást akarnak” – jelentette ki. A szavazatszámlálás végén pedig magyarul, és több kisebbségi nyelven is megköszönte a támogatásokat. Örült annak, hogy nem jutott szélsőséges jelölt a második fordulóba. Azt mondta, hogy Šefčovičcsal együtt ugyan mindketten EU-pártiak, de másképpen látják például a korrupció és a felelősségvállalás kérdését.

Šefčovič pedig arról beszélt, hogy a második forduló előtt az összes szavazót meg akarja szólítani, és mindenki elnöke akar lenni. A következő két hét kampányában az erős szociális programját akarja hangsúlyozni, de a keresztény és nemzeti értékeket is erősen képviselni fogja. Azt is elmondta, hogy ő nem osztja a polgárokat tisztességesekre és tisztességtelenekre.

Egy férfi magával vitte a szavazóurnát

A választási részvétel 48,7 százalékos volt. A szlovák elnökválasztásokon hagyományosan alacsony a részvétel.

A nagyjából 20 százalékos feldolgozottságnál közzétett első részeredményeket csak 23 óra 16 perckor hozták nyilvánosságra, noha két körzet kivételével mindenhol véget ért 22 órakor a szavazás. Az egyik választókörzetben egy férfi ugyanis kivitte a szavazóhelyiségből az urnát, és emiatt minden ellenőrzés végeztével, csak 1 óra 16 perc után indulhatott újra a szavazás. Ezért kellett ott hosszabb ideig nyitva tartani, és addig a közben már számolt eredményeket sem hozták nyilvánosságra.

Fontos, ki lesz Kiska utódja

Szlovákiában ez az ötödik közvetlen elnökválasztás. Hiába korlátozott jogkörökkel járó tisztségről van szó, egy évvel a következő parlamenti választások előtt, a tüntetések, és az alkotmánybírók kinevezéséről folyó vita közben fontos szimbolikus és aktuálpolitikai jelentősége is van, hogy ki lesz az egy ciklus után leköszönő, 2014-ben a politikán kívülről érkezve megválasztott Andrej Kiska köztársasági elnök utódja. A szlovák politikai helyzetről, és a választás tétjéről itt írtunk részletesen>>>

via index.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!