És akkor az osztrák rendőr felébresztette a magyar vendégmunkást

Folyamatosan ellenőrzik az osztrák rendőrök az ott dolgozó külföldieket; lakásháború tört ki Hódmezővásárhelyen; alig van nap, amikor ne változnának a családvédelmi akcióterv szabályai. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Az ágyból is felkeltik az Ausztriában élő magyarokat az osztrák rendőrök, hogy megnézzék, valóban ott laknak-e – mondta a hvg.hu-nak egy soproni tanácsadócég munkatársa. Az Ausztriában munkát vállaló magyarok januártól nagyon rosszul járnak az osztrák szociálpolitika átalakításával: az ott dolgozó, de nem ott élő külföldi állampolgárok már kevesebb családi pótlékot kapnak, a magyaroknak a korábbi összeg fele jár. De amint a tanácsadó mondatából is kitűnik, nem éri meg eljétszani a “bejelentett lakcím”-trükköt, az osztrák hatóságok ugyanis résen vannak. Abban reménykedhetnek a vendégmunkások, hogy az EU elkaszálja az osztrák intézkedést.

Hirdetés

Hétről hétre változnak a családvédelminek nevezett terv részletei Orbán Viktor első bejelentése óta – amint ezt leírtuk szerdán reggel, kiderült, hogy újra változtak a részletek. Kiderült például, hogy bővített csoknál ugyanolyan kemény hitelbírálatra lehet számítani, mint az államilag támogatott lakáshiteleknél, de az is, hogy külföldieknek is járhat a hitel, sőt az özvegyülésre vagy az ikerterhességre is kitér a kedd este kihirdetett kormányhatározat. A részleteket itt foglaltuk össze kedden írt cikkünkben, a kedden este bejelentett változtatásokat pedig itt gyűjtöttük össze.

Az is kiderült: aki a nagycsaládosok támogatásával vásárol autót, az kénytelen lesz reklámozni is a programot. Az autókereskedő kötelessége lesz, hogy a járművel felmatricázza az Emmi Családbarát Magyarország logójával, és ennek a költsége is őt terheli – már persze ha feltételezzük, hogy ezt nem hárítja át a vásárlóra.

412 támogatással 202 nem szavazat ellenében elfogadta a brit alsóház azt a javaslatot, hogy a kormány kérje a Brexit elhalasztását. Ha március 20-ig megszavazzák az EU-val kötött megállapodást (amelyet kétszer már elutasítottak), akkor a 21-én kezdődő EU-csúcson Theresa May június 30-ig kér halasztást. Ha harmadszor is elvetik a megállapodást, akkor a brit képviselők „tudomásul veszik”, hogy az EU többi tagállama világos indokot és időtartamot vár a halasztással kapcsolatban.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke még a britek szavazása előtt azt írta: arra tesz majd javaslatot a jövő héten, hogy a Brexitet hosszabb időre halasszák el. Újabb népszavazás nem lesz, a brit alsóházban ezt az ötletet elvetették, de a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét is elutasították.

Ausztriában és Németországban szervez toborzó börzéket az építési vállalkozók szakszövetsége, hogy enyhítsen a munkaerőhiányon. Havi 300 ezer forintos fizetéssel, béren kívüli juttatásokkal, lakhatási és képzési támogatásokkal csábítanák vissza a külföldön dolgozó építőipari szakmunkásokat és mérnököket, de a többség kint marad. Vagy a pénz miatt, vagy azért, mert nincs más választásuk.

Találtunk olyan németországi hirdetést, amelyben óránként 14 eurót, napi 12 euró béren kívüli juttatást, ingyenes szállást, munkaruhát kínálnak a kőműveseknek, míg ugyanerre a munkára egy magyarországi cég 1500 forintot tud óránként fizetni. Ami a Magyarországon maradókat illeti: ha egy vállalkozó ma nem tudja kifizetni a munkásoknak a 20 ezer forintos napidíjat, magára marad, a brigád ugyanis továbbáll, és addig megy, amíg nem talál olyan beruházót, akinek van pénze. Ez pedig azt jelenti, hogy a kis- és közepes vállalkozások csendben megszűnnek, így ritkítva meg a piacot.

Költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vették a legnagyobb magyarországi vágóhíd egyik tulajdonosát, az olasz Piero Pinit, aki az előző évtizedben rövid ideig a Kispest focicsapatának tulajdonosa is volt. Azóta sem lehet tudni, hogy pontosan mi a hatósági fellépés oka, mindenesetre piaci információk szerint több üggyel is összefügghet a nyomozás, a költségvetési csalás értékének nagyobb része áfacsalásból fakadhat.

Az üzem egyelőre működik, de ha bizonyítást nyernek az egyelőre feltételezett bűncselekmények, a többi magyar húsos cég nem fog kétségbe esni vetélytársuk elestétől: a magyar húsos cégek ugyanis nem csak a sertéspestis miatt szenvednek, hanem a munkaerőhiány miatt is, és a hazai sertésállomány csökkenését is megérzik.

11,7 millió eurót, azaz 3,7 milliárd forintot kell kifizetnie Magyarországnak az EU felé. Az Európai Bíróság Törvényszéke ugyanis megerősítette: szabálytalanságok történtek a cukoriparnak juttatott szerkezetátalakítási támogatásoknál.

Azok a cégek voltak jogosultak a szerkezetátalakítási támogatásra, amelyek vállalták a termelőberendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. A részleges leszerelésre nyújtott támogatás összege a teljes leszerelésre nyújtott támogatás összegénél 25 százalékkal alacsonyabb volt. Csakhogy az Eastern Sugar kabai és a Magyar Cukor petőházi telephelyén található silókat nem szerelték le, így ezeknél vállalkozásoknál csak a termelőberendezéseik részleges leszerelése valósult meg, vagyis nem vehették volna fel a teljes összeget.

Lakásháború tört ki Hódmezővásárhelyen. A helyi Fidesz Márki-Zay Pétert vádolja lakásmutyival, csakhogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a visszaéléseket a korábbi, fideszes városvezetés követte el. A Fidesz kiderítette, hogy a helyi Lakásügyi Tanács szocialista elnökének lánya jutott lakáshoz, szerintük szabálytalanul és áron alul (ő azóta egyébként visszalépett a vásárlástól).

Erre válaszul a városvezetés elkezdte átnézni a korábbi szerződéseket, és egy sor csontváz dőlt ki a szekrényből. Kiderült például, hogy  a korábbi aljegyző fia szinte ingyen vett egy lakást, valamint évekig nem kellett bérleti díjat és iparűzési adót fizetnie a trafikjáért. De olyan példát is találtak, hogy egy lakás a szerződésekben egyszer 70 négyzetméteresként, máskor 140 négyzetméteresként szerepel.

via hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!