Új légvédelmi rendszert venne a kormány, erről tárgyalhatnak ma Pompeóval

A beruházás a haderőfejlesztés legdrágább darabja lenne.

Hirdetés

Amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer vásárlását tervezi az Orbán-kormány – írja a 24.hu, amely szerint főleg erről eshet majd szó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti látogatásán is.

Erre utalt John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is, amikor a NATO-val kapcsolatos elkötelezettséget és a védelmi stratégiák ügyét emelte ki a Pompeo-látogatás bejelentésekor, majd Orbán Viktor kormányfő is arról beszélt, hogy katonai és biztonsági kérdéseket tűznek napirendre az amerikai külügyminiszterrel.

A lap információja szerint a tárgyalások egyik sarkalatos témája a magyar honvédség új légvédelmi rakétarendszerének beszerzése lehet. Erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban egy rádióinterjúban már megjegyezte, hogy hamarosan új rakétarendszerrel növelik a honvédség légvédelmi képességeit, és azt is hozzátette, hogy a szerződést a tervek szerint az év első felében kötik meg.

Benkő a rendszer típusát nem árulta el, de a 24.hu úgy tudja, a honvédség egy amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer mellett teheti le a voksát: ez a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) rendszer lehet.

A NASAMS alaprendszerét a norvég Kongsberg Defence Systems fejlesztette ki együttműködésben a világ egyik vezető gyártójával, a Raytheonnal, amely az AMRAAM rakétákat szállítja hozzá. Az amerikai cég gyártja a Gripen vadászgépeken használt légi és földi célok elleni rakétákat is. A haditengerészeti és légvédelmi rendszerekre specializálódott Kongsberg DS többségi tulajdonosa a norvég állam. A cég rendelkezik magyar leányvállalattal is, és szállított már harcászati rádiókat a magyar honvédségnek.

A NASAMS első változatát 1998-ban állította rendszerbe a norvég Királyi Légierő, azóta pedig több ország is megvásárolta a továbbfejlesztett verziókat. A holland és a spanyol hadsereg mellett az Egyesült Államok is a NASAMS-t használja. Washington légvédelmét szintén ez a rendszer biztosítja.

A lap úgy tudja, a beruházás a több ezer milliárd forintosra tervezett haderőfejlesztési program egyik legdrágább darabja lenne, és a beszerzés a diplomáciai kapcsolatokra is hatással lehet, a magyar kormány megpróbálhat változásokat elérni az amúgy kritikus norvég hangvételben.

A Honvédelmi Minisztérium nem reagált a lap megkeresésére.

hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!