Olyat emelkedik a hús ára, hogy érdemes lesz vegán életmódra áttérni

HÚHárom éven keresztül összesen akár 30 százalékkal is emelkedhet a sertés- és a baromfihús ára – ezt mondta Híradónknak a Baromfi Termék Tanács elnöke. A drágulásra a Kínában pusztító sertéspestis járvány miatt számítanak. A szakember szerint az áremeléssel a nagykereskedők járhatnak jól.

A kép illusztráció!

„Reméljük, hogy Kínából azért kapunk pénzt is, nem csak a kézfogást” – így reagált egy belvárosi húsbolt tulajdonosa arra a hírre, hogy Kína elkezdte felvásárolni az európai sertéshúst. Ázsiában ugyanis sertéspestis járvány van, amely miatt az év végére 15 millió tonna hús fog hiányozni a világpiacról.

A növekvő kereslet miatt várhatóan Magyarországon is drágábbak lesznek a húsok. Pálinkás István azt mondja: a vásárlók ugyanannyit fognak költeni nála, csak kevesebb árut kapnak.

„Nálam 1580 forint egy kiló csirkemell filé, ez a piacon mindenütt ennyi. Nagyon jól tudjuk, hogy 10 évvel ezelőtt is ennyi volt. Csak akkor eladtam 40 kilót, most meg eladok 20-at” – nyilatkozta a húsbolt-tulajdonos.

„2,5-3 év tartós áremelkedés várható” – ezt már a Baromfi Termék Tanács elnöke mondta Híradónknak, aki hozzátette: évekbe telik, mire a világpiac kiheveri a húshiányt. Csorbai Attila szerint a nagykereskedők jól járhatnak a drágulással.

„Az elmúlt évek során számtalan olyan új többletköltség jelent meg az ágazatunkban, amelyet valamilyen módon ez képes lesz kompenzálni. Csak hogy mást ne említsek, a bérek emelkedése, ami nyilván egy oldalról jó azoknak, akik többet keresnek, más oldalról viszont ez a munkabér-költség megjelenik a termék összes költségében is” – mondta a Baromfi Termék Tanács elnöke.

A várakozások szerint a baromfihús drágulásának mértéke nem fogja elérni a sertéshúsét.

atv.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!