70 éve nem volt ilyen forróság. Sorra dőlnek meg a rekordok

BEbktkpTURBXy9jZjk0YmU4OGE1MmU5NTE3NzYzMDgyZDJlZGQxNDFiZC5qcGeSlQMAAM0DIM0BwpMFzQMgzQHC 70 éve nem volt ilyen forróság. Sorra dőlnek meg a rekordok

Tombol a kánikula egész Európában: Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is hatalmas a hőség.

Július 25-e minden bizonnyal hosszú időre beírja magát a történelemkönyvekbe több országban is. Szerdán ugyanis egymás után dőlnek meg a melegrekordok egész Európában.

70 éve nem volt ilyen forróság Párizsban

Ahogy arról korábban beszámoltunk, csütörtökön 13 óra 42 perckor megdőlt a több mint hetvenéves abszolút melegrekord 41 fokkal Párizsban és minden jel arra utal, hogy a délután folyamán még tovább emelkedhet majd a hőmérséklet – közölte a francia meteorológiai szolgálat.

Az eddigi 40,4 fokos melegrekordot 1947. július 28-án mérték a francia fővárosban, ahol a Météo France csütörtökre 42 fokra jelezte előre a legmagasabb hőmérsékletet.

Aki pedig azt gondolja, hogy csak Franciaországban szenvednek az emberek, hát óriási tévedés.

Csütörtökön megdőlt a júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában

A brit meteorológiai szolgálat csütörtök délutáni bejelentése szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren 36,9 fokot mértek. Az eddigi júliusi brit hőségrekord 36,7 fok volt.

A meteorológusok 60 százalékos eséllyel jósolják, hogy csütörtökön megdől az abszolút országos melegrekord is, amely jelenleg 38,5 fok. Ezt 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében.

Németországban sem jobb a helyzet, egy atomerőművet le kellett állítani

Tombol a kánikula Németországban is: a mai napon megdőlt a melegrekord, az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 Celsius fokot mértek. A hőség miatt leállítanak egy atomerőművet.

Az új melegrekord a Bajorország tartományi Kitzingenben 2015 nyarán regisztrált 40,3 Celsius fokos történelmi csúcsot váltja le, még szerdán regisztrálták a német hadsereg (Bundeswehr) geilenkircheni légi támaszpontján működő mérőállomáson. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) csütörtökön ismerte el a mérés hitelességét, így 40,5 Celsius fok az új hivatalos melegrekord Németországban. Meglehet, hogy a rekord rövid életű lesz, mert a DWD előrejelzése szerint a következő napokban még nagyobb lesz a kánikulaAz ország nagy részén 39-40 fok körül alakulhat a legmagasabb napi hőmérséklet, 30 fok alatti csúcshőmérsékletekre pedig csak a tengerparti területeken és a hegyvidékek 1000 méternél magasabban fekvő régióiban lehet számítani. Enyhülés vasárnaptól várható, a hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek meg.

A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a település egyik részéről elnevezett Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser-folyó vize, amelyet a reaktor fűtésére használnak. A tartományi környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a termelést várhatóan péntek dél körül függesztik fel. Akkorra várják, hogy a víz hőmérséklete meghaladja a 26 Celsius fokos határértéket. A hőség és a víz felmelegedése ugyan önmagában nem hátráltatná az erőmű működését, de a folyó élővilágának védelmében nem szabad még melegebb vizet a folyóba ereszteni. Az erőművet akkor indítják be ismét, amikor a Weser vize tartósan a kritikus határ alá süllyed, ami vasárnapra várható.

Az ország nagy részét a hőség mellett az aszály is sújtja. A Duna bajorországi szakaszán például a hajóforgalom korlátozására lehet szükség az egyre alacsonyabb vízállás miatt, és a tartomány több járásában a hatóságok a növényzet és az állatok védelmében megtiltották a lakosságnak, hogy vizet vegyenek a folyókból, patakokból.

Németországban 1881 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket a földfelszíni hőmérséklet alakulásáról. Az adatok azt jelzik, hogy az ország éghajlata melegedik, az év minden hónapjának átlaghőmérséklete emelkedett, és míg hidegrekordot több mint 70 éve nem regisztráltak, a melegrekordok 1990 óta megszaporodtak.

Mi a helyzet itthon?

Ugyan az Európában tapasztaltakhoz hasonlóan hazánkban is óriási lesz a hőség, ugyanakkor kissé hihetetlen, hogy épp a tomboló kánikula közepén romlik el az idő itthon a hétvégére, holnaptól kezdődően szép lassan megnövekszik a felhőzet és egyre több helyen lehet csapadék – a 35 fokos kánikula ellenére.

Az MTI közlése szerint hazánkban csütörtökön napos időre számíthatunk kevés gomolyfelhővel, legfeljebb egy-egy futó zápor lehet. Éjszaka gyengén felhős idő várható, csapadék nem valószínű, csak hajnalban a délnyugati határnál alakulhat ki zápor, zivatar. Pénteken a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, elszórtan valószínű zápor, zivatar, reggel, délelőtt nagyobb eséllyel nyugaton, délnyugaton, délután északkeleten. Csütörtökön mérsékelt marad a légmozgás, pénteken helyenként megélénkül a délnyugati szél, zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 35 fok között alakul.

A hőség miatt péntekre már másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyére. A fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Emellett Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Zala megyére zivatarveszély miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A hétvégén is marad a kánikula, de sokfelé zivatarok hoznak kisebb enyhülést. A csapadékos idő ellenére jellemzően 30 fok körül alakulnak a maximumok.

A többórás napsütés mellett szombaton szórványosan, vasárnap több helyen várható zápor, zivatar, lokálisan felhőszakadás. Csapadék a nap bármely szakában előfordulhat. A szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet szombaton 15-22, vasárnap 16-21 fok között valószínű. A nappali maximumok mindkét nap 28-33 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

via blikk.hu

Ha további érdekes tartalmakat szeretne kapni csatornánkról, akkor kövessen minket Facebookon.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül