Belföld

71 millió forint landolt a számláján, Rita mégsem örülhetett neki felhőtlenül

Ugyan Tamás Rita blogja, a Ne pánikolj, sportolj! kifejezetten népszerű, több tízezer rajongója van, s a minap ugyanezen a címen megjelent könyve is előkelő helyen áll az eladási listákon, mégsem dúskál a pénzben. Sőt! Szóval például nagyon tudna örülni neki, ha az ölébe pottyanna néhány millió. (Tegyük gyorsan hozzá, melyikünk nem?) Csakhogy Ritával egyszer már furcsa játékot űzött a sors!

2015. június 2-án éppen otthon lábadozott egy műtét után, amikor hallotta, hogy a mobilja pittyen egyet. Megnézte, mi lehet az, de mivel a szemüvegét nem vette fel, csak annyit látott, hogy a bankja értesítette: pénz érkezett a számlájára. Hunyorogva azt bogarászta ki, hogy 71 ezer forint jött. Mivel erre sem számított, mégis felvette a szemüvegét, hogy megtudja, kitől és vajon miért kapta. És akkor majdnem kiejtette a kezéből a készüléket! Az összeg ugyanis, ami egy bizony F. Z. nevű úrtól jött, nem 71 ezer, hanem 71 millió forint volt, egész pontosan 71 165 172.

Persze azonnal tudta, hogy csak tévedésről lehet szó. Ugye, ilyenkor önök is elgondolkodnának azon, hogy nem lehetne-e valahogy sutyiban leemelni a pénzt a számláról, és zsebre vágni? Lehet, történetünk hősének is átfutott az agyán egy pillanatra, de győzött a józanság és a becsületesség, úgy döntött, nem hagyhatja, hogy valaki egy tévedés miatt elveszítsen egy ilyen hatalmas összeget.

Másnap már ment dolgozni, s az ebédszünetben besétált a bankjába (nevét fedje jótékony homály!), hogy elrendezze a dolgot. Itt derült ki, hogy az összeg egy 230 308 eurós utalás volt, és a pénzintézet alkalmazottjának hibájából került az ő számlájára. Vicces (vagy éppen ellenkezőleg!), de a bank észre sem vette a tévedését. Akkor persze gyorsan korrigáltak, de Ritának egy kurta köszönömmel elintézték, hogy egy borzasztóan kellemetlen helyzetből kimentette őket. Jutalomra persze nem számított, de azt azért elvárta volna, hogy legalább egy igazolást kapjon arról, hogy visszautaltatta a pénzt. Csak zárójelben: a bank vezetője nyugodtan küldhetett volna egy köszönőlevelet meg egy csokor virágot…

Szóval a jó tett helyébe hiába várt volna jót, sőt aztán még ő járt majdnem pórul! A történetéről beszámoló portálnál ugyanis, határozott kéréséről és a hatályos törvényekről megfeledkezve, az eset valódiságát bizonyító sms-ről közölt képen elfelejtették kitakarni a pénz gazdájának a nevét. Nem biztos, hogy örült volna neki F. Z., ha ország-világ megtudja, milyen pénzeket utalgat el. Szerencsére nem lett nagyobb baj, ugyan egy egész délelőttöt kellett „takarítani”, míg a netről mindenhonnan eltüntették az olvasható nevet, de végül sikerült.

Rita esetére aztán tényleg ráillik a mondás: A pénz nem boldogít!

Pláne, ha másé – tehetnénk hozzá.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül