Belföld

A Fidesz-kormány arra készül, hogy lealkudja az uniós büntetéseket

A Népszava szerint a „gyanús” számlákat már ki sem küldik Brüsszelbe, a költségvetés inkább lenyeli ezek költségét.

Felpezsdült az élet a hazai uniós pályázati támogatások kifizetése körül – írja a hétfői Népszava, de ez nem azt jelenti, hogy ömlenek az EU-s támogatások, azok csak csordogálnak. Arról van szó, hogy esetenként a magyar kormány is alkalmazkodik az uniós elvárásokhoz. Ehhez viszont az ingyenpénzekhez jutók koránt sincsenek hozzászokva.

Minapi közleményében a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programokért Felelős Ügyfélszolgálata arra figyelmeztetette az uniós pályázatokon nyertes szereplőket, hogy azok, akik nem rendelkeznek úgynevezett kincstári fizetési számlával (vagyis a magánszektorban tevékenykednek), a megkapott támogatási előleg 60 százalékát 12 hónapon belül kifizetési igényléssel le kell fedniük, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a teljes támogatási előleget.

Népszava felhívja a figyelmet arra, hogy a kormány általában az ősz közeledtével évről évre felkészül arra, hogy kemény közvetlen elszámolási tárgyalásokat – inkább vitákat – folytasson Brüsszellel. Ennek korábban Lázár János volt a nagy mestere, de az soha nem derült ki, hogy Brüsszel eredetileg milyen mértékű büntetést szeretett volna Magyarország nyakába akasztani, s abból mennyit sikerült a volt miniszternek lealkudnia.

A Pénzügyminisztérium friss adatai szerint június végéig 710,6 milliárd forint összegű kifizetés történt, nagyrészt a kohéziós program keretében, ami az éves előirányzatnak mindössze 36,3 százaléka. Az EU-ból viszont mindössze 347 milliárd forint érkezett meg, a különbözetet a magyar költségvetésből állták.

A kabinet abban reménykedik, hogy a kifizetéseknek minél nagyobb hányada megtérül, de a teljes megtérülés hiú ábránd, mert a szabálytalan pénzfelhasználás miatt a nyilvánvalóan gyanús számlákat ki sem küldik Brüsszelnek. Ezeknek a terhét a költségvetés végérvényesen „lenyeli”.

Lázár után most a frissen kinevezett igazságügyi miniszter, Varga Judit tárgyalhat Brüsszellel és az Európai Bizottsággal, de az új miniszter fogadtatása aligha lesz szívélyes a belga fővárosban, hiszen a Reutersnek azt nyilatkozta, a magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós finanszírozást.

via hvg.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül