Belföld

Akkor is felvette a segélyeket, amikor kinevezték miniszternek

Állami támogatások jogtalan felhasználása miatt nyomoznak a svéd hatóságok az iraki védelmi miniszter, Nadzsáh as-Sammari ellen. Az ötvenkét éves politikus évekig kettős állampolgárként élt Svédországban a családjával, ahol sorban vették fel a járulékokat.

 

A svéd állam azzal vádolja a minisztert, hogy azt követően is felvette a segélyeket, hogy júniustól iraki védelmi miniszterré nevezték ki.

Az Irakban két hónapja kitört kormányellenes tiltakozásokban több mint 400 tüntető meghalt, és a végül pénteken az iraki miniszterelnök lemondásához vezető hatósági túlkapásokért is többen as-Sammarit tartják felelősnek. Svédországban emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával eljárás indult egy iraki miniszter ellen, és a svéd lapok szerint ebben az esetben is as-Sammariról van szó.

A svéd Expressen lap szerint Nadzsáh as-Sammari tábornokként szolgált az iraki hadseregben Szaddám Huszein uralma alatt. Évekkel később, 2009-ben emigrált Svédországba, ahol 2011-ben tartózkodási engedélyt kapott Szaddám as-Adeli néven, a következő évben felesége és hat gyerekük is követte őt Stockholm külvárosába. Alig telt el négy év, as-Sammari meg is kapta a svéd állampolgárságot.

Papíron viszont nem sokat dolgozott az évek alatt, 2011-2012 között, valamint 2014-től semmilyen bevétele nem volt, ehelyett betegállományban volt, szerinte ugyanis memóriaproblémái akadályozzák a munkában.

A nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint a család segélyből tartotta el magát.

2016 márciusában aztán a rendőrség saját lakásában tartóztatta le a férfit, a vád szerint ugyanis az évek alatt több embert is megfenyegetett, egy kiskorú fiút például azzal, hogy kidobja az ablakon, két nőt pedig több alkalommal is megrugdosott, és fojtogatott, írta az Expressen. As-Sammari tagadta a vádakat.

És bár vádat emeltek ellene, tíz nappal később az ügyészség már ejtette is azt, mert a felperesek hirtelen elálltak az ügytől. Az előzetes nyomozás szerint az egyikük azért vonta vissza a vallomását, mert iraki megtorlásoktól félt. A férfit kiengedték az előzetesből, kapott körülbelül egymillió forintnak megfelelő kártérítést, ezután pedig főképp Svédországon kívül élt.

2019 júniusában aztán a memóriaproblémák már nem okoztak gondot, amikor ő lett Irak védelmi minisztere. Mindeközben a svéd állampolgárságát továbbra sem hagyta el. A svéd The Local lap azt írta, hogy november elején a svéd rendőrség egy névtelen bejelentés alapján újra vizsgálódni kezdett as-Sammari és felesége után, ugyanis rendszeresen felvették a lakhatási- és gyermektámogatást a svéd államtól.

(Kép:

Forrás: Index

 

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül