Belföld Búlvár

Alig maradt a kormány szerint rezsitartozás

A magyar lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege 41 százalékra csökkent, a kikapcsolt lakossági fogyasztók számát pedig 60 százalékkal sikerült visszaszorítani 2012 óta – a kormány szerint.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően már mintegy 1700 milliárd forintot takarítottak meg a magyar családok, és az elmúlt hét évben kevesebb mint a felére csökkent a háztartások összes közműtartozása – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Már több mint 15 milliárdnyi rezsiutalványt váltottak be a nyugdíjasok

Magyarországon Románia mellett a legalacsonyabb a lakossági földgáz ára az Európai Unióban, az áram ára pedig a második legolcsóbb. A vásárlóerő alapján az európai fővárosok közül Budapesten a gáz ára a negyedik, a villany ára a kilencedik legolcsóbb. – A hazai áram- és gázárak 2019-ben is a legalacsonyabbak közé tartoznak az Európai Unióban – mondta Schanda.

A rezsicsökkentések nyomán 2012 óta átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára, a piaci árak emelkedése ellenére is – hangsúlyozta Schanda Tamás.

Az Eurostat adatai alapján 2019 első félévében 2018 hasonló időszakához képest Dánia után Magyarországon csökkentek a legnagyobb mértékben a gázárak, Dániában 1,7, Magyarországon 1,6 százalékos volt a csökkenés. Eközben több más országban 14-18 százalékkal is többet fizetnek a földgázért a háztartások.

Magyarországon 100 kilowattnyi elektromos áram ára 11,2 euró, körülbelül 3600 forint, ugyanakkor Németországban 30,9 euró, mintegy 10 ezer forint volt 2019 első felében

via napi.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül