Az állami erdőkezelő üzeni: csak fiatalítás miatt vágták ki a 180 éves erdőt

A természetvédelmi hatóság engedélyével és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetett módon végzett fakitermelést az Egererdő Zrt. a Bükkben – közölte a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet közlésére reagálva az állami erdőgazdaság. Szerintük a fakitermelés a 180 éves erdő megfiatalítását szolgálja.

Amennyiben kizárólag gazdasági szempontok szerint vágták volna ki a fákat, akkor a fakitermelés már 50 évvel korábban, az állomány 130 éves korában megtörtént volna. A védett területeken folyó erdőgazdálkodás során a gazdasági szempontok azonban másodlagosak – olvasható az Egererdő Zrt. közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy az idős erdők viszont kiemelten fontosak, mert fajgazdagságuk révén a térség meghatározó állományai. Lehetőséget adnak olyan fajok és a fajok közötti kapcsolatok megjelenésére, melyek léte csak egy adott koron felül lévő fákban lehetséges. Ilyen például a remetebogár, mely csak a 200 év feletti fákban fordul elő. Az erdőgazdálkodók – köztük az Egererdő Zrt. – ezért facsoportokat, lábon álló és fekvő korhadt fákat hagynak hátra. A kérdéses erdőrészben több évtizeden át tartó erdőfelújítási munka folyik, melynek során az idős erdő mintegy felét hátrahagyták. A fennmaradó részen is csak azon a szűk egy hektáron vágták ki az idős fákat, amelyen a természetes úton születő csemeték további növekedéséhez ez már szükséges volt.

Az állami erdőkezelő üzeni: csak fiatalítás miatt vágták ki a 180 éves erdőt
© Gálhidy László / WWF

Az állami erdőgazdaság szerint a WWF Magyarország a természetvédelmi hivatalok munkáját veszi semmibe, amikor “a tények egy részének ismertetése nélkül ágazatok közötti ellentétként próbálja ábrázolni a szakmailag egyeztetett folyamatokat”. A védett területeken történő fakitermelés folyamata a kormányzati fenntartású intézmény szerint jól szabályozott, melyben a hivatalos természetvédelem megfelelő jogosítványokkal rendelkezik. A WWF Magyarország szerint a természetvédelmi oltalom alatt álló állami erdőterületeken zajló fakitermelés jelenlegi gyakorlata fenntarthatatlan, ezért átfogó szakmai megoldásra lenne szükség.

Az Egererdő Zrt. közleménye hangsúlyozza, az erdőtervezés során a természetvédelmi szervezetek véleményeltérés nélkül hozzájárultak a kérdéses erdőrészletben tervezett fakitermeléshez.

A WWF által hiányolt kezelési terveket az állami erdőkezelő szerint az illetékes természetvédelmi szervek a saját ütemterveiknek megfelelően dolgozzák ki. Mivel az állami erdőgazdaság közleményében néhány mondattal korábban még egy “több évtizeden át tartó erdőfelújítási munkáról” ír, ebből az következik, hogy a kezelési tervek a bükki esetnél például már több évtizede jól jönnének már, ennyi idő alatt nem sikerült még ezeket a WWF által sürgetett terveket kidolgozni. Az Egererdő Zrt. szerint azok elkészültéig az erdőtervek természetvédelmi szempontból véleményezett és ellenőrzött, több szempontból is részletesebb kezelési terveknek minősülnek. A kérdéses erdőrészletre vonatkozó erdőtervek négy évvel ezelőtt készültek el, a fél évvel ezelőtt zajló konkrét munkavégzéssel kapcsolatos egyeztetések és bejelentések megtörténtek, a természetvédelmi szempontok érvényesülése a térségben is biztosított, állítja az állami erdőkezelő.

via hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!