Az ombudsman szerint alapjogokba ütközik a kötelező nyelvvizsga bevezetése

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő tette fel a kérdést Székely Lászlónak, aki szerint a kormány még mindig nem tett eleged a nyelvoktatással kapcsolatos alapvető követelményeknek.

Egy 2014. december 18-án kihirdetett jogszabály értelmében jövőre már csak azok jelentkezhetnek a felsőoktatásba, akiknek van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk. Az intézkedés veszélyeire korábban többek között Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is felhívta a figyelmet, szerinte a felvételi rendszer bemeneti feltételeinek módosítása több érintetti kört – például a fogyatékkal élőket vagy a roma szakkollégium tagjait – hátrányosan érint.

A rendelkezés jövő évi bevezetése ellen áprilisban diákok tüntettek.

Az ügyben nemrég Szél Bernadett küldött írásbeli kérdést Székely László alapjogi biztosnak. A független országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, nem sérti-e az alapjogokat a megfelelő előkészítés nélkül bevezetendő kötelező nyelvvizsga.

Az ombudsman 2017-ben már vizsgálta a kérdést, és azt állapította meg, hogy alapjogi szempontból aggályosan és kellő előkészítés nélkül írta elő a kormány a nyelvtudás új, szigorúbb követelményét mint a felsőoktatásba való bekerülési feltételt. Székely akkor egyebek mellett azt javasolta az emberierőforrás-miniszternek, hogy fejlesszék a jelenlegi iskolai idegennyelv-oktatás infrastruktúráját, és halasszák el a követelmény bevezetésének időpontját.

Szél szerdán a Facebook-oldalán közzétette az ombudsman válaszát, amelyből kiderül: Székely szerint

azoknak az ajánlásoknak a jelentős része, amelyeket két évvel ezelőtti jelentésében megfogalmazott, nem vagy nem teljes mértékben valósult meg.

Az alapjogi biztos kijelentette:

álláspontomat és javaslataimat változatlanul fenntartom.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy bár a helyzet alakulását és az újabb lépéseket folyamatosan nyomon követi, jelen pillanatban – amennyiben nem érkezik hozzá panaszbeadvány – nem látja indokoltnak egy azonos tárgykörű, újabb, hivatalból indított vizsgálat megindítását.

hvg.hu
Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!