Direkt36: Milliárd dolláros üzlet készül Orbán és Trump között

Az oknyomozó portál szerint az Egyesült Államok budapesti nagykövete egy szűk körű előadáson arról beszélt, hogy csillagászati árú fegyverüzlet készül Magyarország és Amerika között, és az energetikai tárgyalások is jól haladnak.

David Cornstein budapesti amerikai nagykövet pár héttel ezelőtt részleteket árult el az Orbán Viktor és Donald Trump hétfői találkozójára tervezett megállapodásról – írja vasárnap megjelent cikkében a Direkt36. A szűk körű találkozón az amerikai republikánus képviselők Magyarországon tartózkodó munkatársai vettek részt, annak tartalmát az oknyomozó portálnak több forrás megerősítette, a budapesti amerikai nagykövetség viszont nem akarta kommentálni.

Cornstein azt mondta, írja a portál, hogy Magyarország hamarosan jelentősen csökkentheti függését az orosz gázbehozataltól, egyrészt jól haladnak a tárgyalások arról, hogy Magyarország gázt vásároljon az amerikai ExxonMobil romániai tengeri gázmezőiről, illetve a horvátországi krki tengeri terminálból is venni fogunk amerikai cseppfolyósított palagázt.

Emellett azt is elmondta, hogy egymilliárd dolláros fegyverüzletet készül kötni a két ország a Lockheed Martin repülőgépgyártóval, és hasonló nagyságrendű védelmi beszerzésről folynak tárgyalások egy általa meg nem nevezett másik céggel, amelyet a Direkt36 forrásai a rakétagyártó Raytheonként azonosítottak be.

A portál szerint ez utóbbi esetben egy, a norvég Kongsberg céggel közösen gyártott NASAMS középhatótávolságú légvédelmi rendszerről lehet szó. Ez utóbbi fegyverüzletben kritikus pont, erősítették meg a portálnak amerikai és magyar kormányzati források, hogy a magyar fél azt szeretné, ha a Norvég Alap által Magyarországnak adott 70 milliárd forintos támogatás teljes egészének elköltésébe beleszólhasson, jelenleg ugyanis annak 10 százalékát egy, az alap által választott független intézményen keresztül utalnák a magyar civil szervezeteknek.

Ami a Lockheed-üzletet illeti, a Direkt36 szerint ez is kezdeti fázisban van, de elképzelhető, hogy a svéd Gripen harci gépek lízingszerződésének rövidesen bekövetkező lejártával inkább továbbfejlesztett amerikai F-16-osokat vesz a magyar állam, ez egyébként olcsóbb és testreszabottabb megoldás lenne, mintha a magyar harci feladatokhoz túlságosan fejlett (és sokkal drágább) F-35-ösöket szereznénk be.

Ugyancsak fontos tárgyalási pont lesz hétfőn a Huawei telekomcég ügye, a magyar fél ugyanis kitart a kínai gyártó által kínált technológia mellett, míg az Egyesült Államok arról próbálja meggyőzi szövetségeseit, hogy hosszú távon kockázatos a Huaweit választani annak – szerintük – nemzetgazdasági és gazdasági következményei miatt.

Cornstein egyébként arról is beszélt szűk körben, hogy Orbán Viktor “nagyszerű pasas”, “államférfi”, akivel jó a kapcsolata, antiszemitizmus pedig szerinte – ezt zsidóként így látja – nincs Magyarországon.

hvg.hu
Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!