Belföld Búlvár

Egyre több a rákos Európában

Növekszik az Európai Unióban és más fejlett nyugat-európai országokban a daganatos megbetegedések száma. A rák jelenleg az összes halálozás 26 százalékáért felelős – állapította meg az európai rákhelyzetről közzétett friss jelentésében a Svéd Egészségközgazdasági Intézet (IHE).

A svéd kutatók adatai szerint 1995 és 2018 között 50 százalékkal, évi 2,1 millióról 3,1 millióra emelkedett az újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedések száma az Európai Unió 28 tagállamában, valamint Svájcban, Norvégiában és Izlandon. Ugyanebben az időszakban a rák okozta elhalálozások száma is emelkedett, de csak 20 százalékkal – 1,2 millióról 1,4 millióra -, ami a túlélési arány jelentős javulását mutatja.

leggyakoribb ráktípusok ötéves túlélési aránya mindegyik vizsgált országban emelkedett, bár a gazdagabb országokban jellemzően továbbra is magasabb a túlélési ráta, mint a szegényebb államokban – mutat rá a jelentés. A túlélési arányban elért sikerek a jobb kezelési stratégiákkal, valamint a korai és pontos diagnosztikával magyarázhatók. Ma ugyanis már innovatívabb és hatásosabb terápiák állnak rendelkezésre az egyes páciensek betegségének molekuláris vizsgálatai nyomán.

A rák leggyakoribb okáról korábbi cikkünkben olvashat – kattintson ide!

A rákbetegségek területén viszont még mindig komoly kihívást jelent a lakosság elöregedése, mivel a rák egy korfüggő betegség. Az öregedés miatt arra lehet számítani, hogy 2040-ben 775 ezerrel többen fognak megbetegedni rákban, mint 2018-ban. A rákos esetek 40-45 százaléka azonban megelőzhető – hívja fel a figyelmet a stockholmi intézet.

Új rákgyógyszerek

rákkutatásoknak köszönhetően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2012 és 2018 között évente mintegy 10 új rákgyógyszert hagyott jóvá, szemben a 2001 és 2011 közötti időszak évi mintegy négy új gyógyszerével – emeli ki az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége (EFPIA) által finanszírozott kutatás.

Az egészségügyi kiadások növelését sürgető jelentésből az is kiderül, hogy a vizsgált európai országokban 1995 és 2018 között megduplázódott – az évi 52 milliárd euróról 103 milliárd euróra emelkedett – a rákbetegek gyógyítására és ellátására fordított összeg. A látványos növekedés és a rákgyógyszerek kifejlesztésére fordított kiadások emelkedése ellenére viszont a rákbetegségekkel kapcsolatos kiadások az egészségügyi összkiadásokon belül 4-7 százalékon stagnálnak.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül