Belföld

Először győzték le Hosszú Katinkát kedvenc számában: így gratulált Tusup Szilágyi Liliánának

Peking — Először verte meg Hosszú Katinkát (30) korábbi edző-férje, Shane Tusup (31) tanítványa! Az amerikai trénerrel október óta együtt készülő Szilágyi Liliána (23) a Bajnokok Sorozata pekingi állomásán 19 századdal, 2:08.37 perces idővel előzte meg a háromszoros olimpiai bajnok úszót 200 m pillangón.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Szilágyi már hét közben, a sencseni fordulóban is megszorította Hosszút – akkor Katinka 53 századdal úszott jobb időt –, jelezve, komoly kihívója lehet a riói ötkarikás bajnoknak. Emellett mindkét alkalommal megelőzte a szám világbajnokát, Kapás Boglárkát (26) is.

Ha nem is sokkal előzte meg Hosszút, de elsőként ért célba Szilágyi

A Nemzetközi Úszószövetség által szervezett meghívásos versenyen az aranyérem 10 ezer dollárt (3 millió Ft) ér, de Szilágyiék számára a jelzésértékű győzelem ennél most biztosan sokkal fontosabb.

„Nem is lehetnék rád ennél büszkébb, bajnok” – gratulált közösségi-oldalán tanítványának Tusup.

Az FTC úszója októberben fogott össze az amerikaival, aki nem sokkal azelőtt, még a nyáron tért vissza a Hosszúval való szakítás után a medencepartra. Katinka kedvenc számában, a 200 m vegyesen jeleskedő olasz Ilaria Cusinatóval (20) igyekezett letaszítani a trónról volt feleségét, sikertelenül: Hosszú rendre megnyerte kettejük összecsapásait. Cusinato azóta elhagyta Tusupot, az amerikai Szilágyival viszont megtalálta a közös hangot.

– Shane mellett az első pillanattól kezdve azt érzem, hogy a helyemen vagyok. Nem felsőbb erőnek kell behódolnom az edzéseken, nem mechanikusan, tudattalanul csinálom a feladatokat, hanem kommunikálunk. Nyitott a gondolataimra, az érzéseimre – mondta a Nemzeti Sportnak novemberben az úszó, aki szerint a sportágban itthon nem éppen népszerű Tusuppal kötött együttműködése miatt nem lehetett ott a decemberi rövid pályás Eb-n. – Az elmúlt hetek eredményei azt mutatták, hogy érmet, érmeket hozhattunk volna haza, de úgy érzem, mások azt gondolták, megakadályozzák ezt pusztán azért, mert Shane az edzőm – mondta akkor a lapnak Szilágyi, aki viszont a szakvezetés szerint egyszerűen a gyorsabb úszók miatt nem kapott esélyt.

Hosszú Katinka több számban indult, ennek is köze lehet vereségéhez / Fotó: Pozsonyi Zita

200 vegyesen is kikapott

200 m vegyesen is legyőzték Hosszút – ebben a számban 2013. július 27. óta veretlen világversenyen. Pekingben 67 századdal megelőzte a kanadai Sydney Pickrem (22) . Igaz, Katinka több számban is indult (200 pillangó és vegyes, 100 hát, 200 gyors), ezért fáradtabb is lehetett.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül