Belföld

Ez a kocsi tisztább levegőt fúj ki mint amit beszív

Manapság rengeteg bírálat éri a dízelmotorral szerelt autókat azok környezetszennyező tulajdonságai miatt. Az el­adott autóknál is jelentős mértékben, drasztikusan csökkent a dízelek részaránya, pedig a legújabb, modern gázolajos motorok egészen elképesztő eredményekre képesek a környezettudatosság szempontjából. Érdekes tesztet közölt nemrégiben az Auto Motor und Sport német szaklap: a méréssorozat a dízel kipufogógáz és a stuttgarti városi levegő szállópor-tartalmára koncentrált. Más kipufogógáz-összetevőkhöz képest ugyanis a szilárd részecskék, a szálló por egészségkárosító hatása bizonyult jelentősnek. Belégzéskor épp a legkönnyebb és legkisebb részecskék jutnak be legmélyebbre a tüdőnkbe.

Az Auto Motor und Sport és az Emission Analytics mérőberendezései nem súlyra mérték a dízel autók kipufogógázában lévő részecskéket, hanem megszámolták őket. Az összehasonlíthatóság kedvéért a kipufogógáz mellett a mérés helyszínén a stuttgarti városi levegő részecskeszámát is meg kellett állapítani, majd ezeket vetették össze. A tesztre véletlenszerűen négy márka kiválasztott típusai a kü­lönféle kategóriákat képviselték. Az autók kipufogógázával a vizsgált üzemállapotok zömében kevesebb szilárd részecske távozott, mint amennyit a motor a levegővel beszívott.

A független méréssorozat újabb bizonyítéka annak, hogy a dízelmotor nem csak erős, nem csak kevesebbet fogyaszt, hanem a szén-dioxid-kibocsátás visszafogásában is előnyös.

via borsonline.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül