Belföld Búlvár

Fejlettebbek: Halálos radioaktív hulladéknak kell helyet kell találni egymillió évre – bezárja atomerőműveit Németország

28 ezer köbméter hulladéknak kell helyet keresni, egyelőre elszállítani sem tudják az ideiglenes konténerekbő

2011-ben Németország a fukushimai katasztrófa következtében úgy döntött, hogy fokozatosan leállítja valamennyi atomerőművüket a biztonsági aggályokra hivatkozva – írja a CNN.

Ma még hét erőmű működik az ország területén, ami 2022-re várhatóan be fog zárni. Viszont felmerül a probléma, hogy a 28 ezer köbméter halálos nukleáris hulladékot hol fognak tárolni, ugyanis egymillió év, mire lebomlik.

A kikötések szerint 2031-re kell megtalálnia a kormánynak a nukleáris temető végső helyét, ahol 2000 tartálynyi radioaktív anyagot áshatnak el. A szakértők szerint nem könnyű megfelelő nyugvóhelyet biztosítani, ugyanis mélyre kell ásni, ahol már nem fenyeget se talajvíz, se földrengés, nehogy ismét felszínre kerüljön a mérgező anyag.

A német kormánynak már vannak ötletei, hogy milyen területek lennének az országban alkalmasak a hulladék tárolására, amit jelenleg az egykori erőművek közelében átmeneti helyeken tartanak. Schreurs, a Müncheni Műszaki Egyetem környezetvédelmi és éghajlattani karának elnöke szerint ezek az ideiglenes tárolóegységek azonban mindössze egy-két évtizedre vannak kalkulálva.

A halálos nukleáris hulladék, ahogy a neve is mutatja, képes hatalmas pusztító munkát végezni.

„Ha valaki kinyit egy tartályt, amiben benne vannak az üzemanyag-rudak, többé-kevésé azonnal meghal”

– mondta Schreurs. Ezek a rudak olyan forrók, hogy nehéz őket szállítani is, emiatt feltételezhetően ki fogják várni azt a pár évtizedet, amíg kihűlnek a konténerekben, majd ezt követően szállítják végleges helyükre.

A potenciális nukleáris temetőnek minimum egy kilométerrel a földfelszín alatt kell elhelyezkedni, ahol geológiailag stabil a környezet. Erre a gránit lenne a legalkalmasabb, amiből Németország hiányt szenved, mégse tervezik kivinni az ország területéről a hulladékot.

Azt tervezik, hogy jövő évre már megtalálják az optimális lokalizációt. A projekt ugyanis túlmutat a mi életünkön, mert véglegesen lezárni a lerakóhelyet csak 2130-2170 között lehet majd. Így már azon is dolgoznak, hogyan tudják ezt kommunikálni a jövő generációjával, akik feltehetően már más nyelven fognak beszélni.

„A világon több mint 400 atomerőmű működik, amelyek közül több élettartama a végéhez közeledik, és a hulladéktárolás kérdése egyre sürgősebbé válik”

– mondta Schreurs. Németország abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy pontosan tudják, mennyi hulladékot kell eltüntetniük a föld alatt, és csak a helyszín

via szeretlekmagyarorszag.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül