Belföld Búlvár

Folyik ki a pénz Magyarország megmentőjének kezei közül

Hatalmas összeget, közel 3 milliárd dollárt veszített a Templeton globális kötvényalapja kezelt vagyonából 2019 negyedik negyedévében, miután tavalyi 0,6%-os hozamával a hasonló kötvényalapok 90%-át alulteljesítette – számolt be a Bloomberg.

A válság alatt felépített, korábbi magyar kötvényportfóliója miatt egyesek által Magyarország megmentőjének titulált Michael Hasenstab alapja ezzel 26,9 milliárd dollárra apasztotta kezelt vagyonát.

Ez már a második nagyon rosszul sikerült negyedéve volt az alapnak: a harmadik negyedévben amerikai állampapír-shortokon és argentin kötvényeken bukott hasonló összeget az alap. Az év végi tőkekivonás annak ellenére sújtotta a Templeton zászlóshajóját, hogy említett befektetéseiből már kiszállt.

Tavaly augusztusi veszteségei után a portfóliómenedzser közölte, hogy menekülődevizákba súlyozza át kezelt vagyonát, így japán jen kitettségét több mint 40%-ra duplázta, emellett a norvég és a svéd koronára is fogadott, egyúttal készpénzarányát is növelte.

Hasenstab hagyományosan a rövid lejáratú kötvényekben hisz, mert meglátása szerint a hosszú papírokat a piac túlértékelte, miközben a kormányzati kiadások és adósságok növekednek.

A portfóliómenedzser a tavaly nyáron bekövetkezett veszteségei miatt közölte, hogy elmozdul a hosszabb átlagidő (duration) felé, az elhatározás eredményeként a június végi -2,82 évről -1,01 évre növekedett az átlagidő az alapnál 2019 legvégére.

Az alap tavaly összesen 0,6%-os hozamot produkált, ezzel alulteljesítette kategóriájának 90%-át.

Címlapkép: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images

via portfolio.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül