Hiába nő a magyar gazdaság, a régiónk többi országa így is sorra hagy le minket

A régiónk harmadik legfejlettebb országa voltunk, amikor beléptünk az EU-ba, most a 2004-es csatlakozók közül a hetedik helyen állunk az egy főre jutó GDP-t nézve. A Magyarországon belüli különbségek is nőttek.

Amikor Magyarország 2004-ben belépett az Európai Unióba, leggazdagabb megyéjének, Győr-Moson-Sopronnak az egy főre jutó GDP-e durván a duplája volt, mint a legszegényebb Nógrádé. Az EU-támogatások egyik legfőbb célja papíron az elmaradott körzetek felzárkóztatása, ehhez képest a különbség most már háromszoros – olvasható az e heti HVG-ben.

Hiába nő a magyar gazdaság, a régiónk többi országa így is sorra hagy le minket
© HVG

A legsúlyosabb probléma azonban nem az, hogy néhol nő az országon belüli különbség. Sokkal inkább az, hogy a magyar gazdasági teljesítmény a külső versenytársakhoz képest szinte folyamatosan romlik.

Az uniós csatlakozás idején Magyarország az egy főre számított GDP szerint még a harmadik helyen állt Szlovénia és Csehország mögött a volt pártállamok nem hivatalos külön versenyében. Az utóbbi másfél évtizedben viszont egymás után húzott el mellettünk Szlovákia, Észtország, Litvánia, majd legutóbb Lengyelország is.

via hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!