Így bukhatott le a történelemérettségi esszékérdéseinek kiszivárogtatója – Ez várhat rá az ügyvéd szerint

Így bukhatott le a történelemérettségi esszékérdéseinek kiszivárogtatója – Ez várhat rá az ügyvéd szerint  Magyarország — Akár 3 év börtön is várhat arra a nyomdászra, aki kiszivárogtatta az írásbeli történelemérettségi esszétémáit.

A 40 éves nyomdai alkalmazottat a rendőrség 2 nap alatt elkapta: a tételtolvaj kihallgatásakor beismerő vallomást tett. Az már kiderült, hogy a nyomdász tette közzé a témákat, azt azonban még vizsgálják, hogy pontosan miért, hogyan követte el a bűncselekményt, illetve min bukott meg.

Az eddig tudható információk alapján utóbbira két verzió lehetséges: vagy telefonnal lefotózta a tételeket, ám a kamerafelvételek lebuktatták, vagy a nyomozók a netes bejegyzés nyomán jutottak el hozzá. A tételek szigorú biztonsági intézkedések mellett jutnak az iskolákba. Az érettségi feladatlapokat egy bizottság állítja össze. Nem 1, hanem több feladatsor készül: egy másik bizottság sorsolja ki, hogy végül melyik lesz hivatalos. A kérdéseket olyan gépen állítják össze, amelyen nincs internet. A kiválasztott feladatokat egy védett adathordozón titkos ügykezelő szállítja a nyomdába. Ők külön vizsgát tesznek a szigorúan minősített adatok kezelése miatt. Egyben senki nem látja a feladatsort. A nyomda bekamerázott, biztonsági őrök is figyelik a dolgozókat. Egy nappal az érettségi előtt a nyomdából a körzetközpont jegyzőjének páncélszekrényébe kerülnek a tételek, onnan az iskolák képviselői viszik az intézményekbe, a vizsga reggelén.

Jelenleg még az is kérdés, hogy kért vagy kapott-e pénzt a nyomdász.

– Ez nem mindegy: ha kért, akkor szinte biztos, hogy titoksértés miatt a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítéli – fejtegette dr. Kamarás Péter ügyvéd. – Azonban ha nem kapott az információért cserébe semmit, valószínűleg felfüggesztettel megússza.

Mint megírtuk, az Oktatási Hivatal szerdán feljelentést tett, miután kiderült: valaki egy zárt Facebook-csoportban közzétette az írásbeli történelemérettségi esszétételeit.

– Tragédia nem történt, hisz csak a témaköröket szivárogtatták ki. Így egy éjszaka alatt nem lehet felkészülni – mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke a Klubrádióban.

Nem kell újraírni

Az Oktatási Hivatal a botrány kirobbanása után azt közölte, hogy a történelemérettségi vizsga így is érvényes, és a diákoknak nem kell újra megírni a tesztet.

via blikk.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!