Itt az első hír a magyarérettségiről – a játékról szól a szöveg, amit elemezni kell

A játék fogalmáról szóló szöveget kell elolvasniuk és értelmezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségi első részében.Itt az első hír a magyarérettségiről – a játékról szól a szöveg, amit elemezni kell

Elkezdődött az érettségi, hétfő reggel a közép- és emelt szintű magyarvizsgával veselkedtek neki a feladatnak a diákok. A HVG oktatási szakportálja, az Eduline azt írja:

a játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak az érettségizők a középszintű magyarérettségi első részében – a diákoknak először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk.

A magyarérettségin a középszintű vizsgát választó diákoknak összesen 240 percük lesz a feladatok megoldására. Először az első feladatlapot kapják meg, amelyen egy szövegértési feladatsort és egy érvelést vagy gyakorlati szövegalkotási feladatot találnak, erre 90 percet kapnak. A szövegértési feladat szövege egy (esetleg két, egymással összefüggő), 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete. Az érvelés egy 3-5 érvvel alátámasztott állásfoglalás egy közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésben, 120-200 szó terjedelemben. Aki nem az érvelést, hanem a gyakorlati szövegalkotási feladatot választja, annak a megadott műfajban, témában kell szöveget írnia.

Kilencven perc után az első feladatlapot beszedik a javítók, és kiosztják a másik feladatsort, amely két feladatot tartalmaz, ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk. A feladat egy mű problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű összehasonlító értelmezése.

via hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!