Itt az MTA válasza: tárgyalni akarnak Palkoviccsal a tervéről

Az Akadémia Elnöksége határozatot fogadott el arról, hogyan reagáljanak a kormány átalakítási kísérletére.

Hirdetés

Az Elnökség két határozatot fogadott el keddi ülésén. Az első alapján felkérik az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterét, vagyis Palkovics Lászlót, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását. Ezt nem először teszik azóta, hogy a kormány elvonta az MTA első negyedéves költségvetésének egy részét, amitől az komoly anyagi gondba került.

A döntés értelmében az Elnökség emellett felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiketterjesszék fel az Akadémia elnökéhez, Lovász Lászlóhoz. Egyúttal felkérték az elnököt, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban – a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

Vagyis a kutatóközpontok csak akkor pályáznak az ITM forrásaira, ha Lovásznak Palkovics írásba adja: minden intézet megkapja az alaptámogatást.

Az Elnökség felkérte továbbá az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.

A kedden hozott másik határozatban az Elnökség megköszönte az Akadémián és más intézményeknél dolgozók támogatását.

Továbbra is kéri az akadémiai dolgozók töretlen helytállását, bizalmát és higgadt feladatellátását”

– olvasható közleményükben.

via hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!