Jégeső, heves zivatarok- Ezt mutatja az időkép hétvégére

Egyre labilisabb, nedvesebb levegő érkezik hétvégére, sokfelé leszakadhat az ég. Felhőszakadás, jégeső is jöhet.

Péntektől továbbra is meleg, de egyre nedvesebb, labilisabb légtömegek érkeznek, így hétvégén záporokkal, zivatarokkal tűzdelt időre készülhetünk.

A hét utolsó munkanapján főként északon, északkeleten és a Dunántúlon alakulhatnak ki szórványosan záporok, a délutáni, esti órákban - délnyugaton már reggel, déleleőtt is -, hazánk nagy részén alapvetően azonban még a napsütés lesz meghatározó. A szél nyugatira, északnyugatira fordul, időnként élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet. Marad a kánikula, 30 és 35 fok közötti maximumokkal, a magasabb értékeket továbbra is nyugaton mérhetjük.

szabea93-ecm.jpg-2019-07-24-10-27-52 Jégeső, heves zivatarok- Ezt mutatja az időkép hétvégére zivatarok mutatja jeges heves hetvegere

Az európai ECMWF modell 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magassági szintre vonatkozó hőmérséklet és tengerszinti légnyomás valószínűségi előrejelzéseinek átlaga vasárnap hajnalra (forrás: WXCharts.com)

Zivataros hétvége jön

Szombaton és vasárnap már a napos időszakok mellett már gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé kell kialakulhatnak záporok, zivatarok. Sok helyen kell csapadékra számítani, a lassú áthelyeződésű cellákhoz elsősorban felhőszakadás, néhol jégeső társulhat.

Szupercellák kialakulására is van esély,

ezeket akár nagyobb méretű jég, szélvihar is kísérheti.

tunci-dsc0465.jpg-2019-07-14-15-31-01 Jégeső, heves zivatarok- Ezt mutatja az időkép hétvégére zivatarok mutatja jeges heves hetvegere

Fotó: Pappné Szebellédi Tündi

Továbbra is marad a meleg idő, a napos időszakokban 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, zivatarokat követően viszont átmenetileg több fokkal lehűlhet a levegő.

A jelenlegi számítások szerint még a következő hét elején is többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

Borítókép: Szemán Viktor

Ha további érdekes tartalmakat szeretne kapni csatornánkról, akkor kövessen minket Facebookon.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül