Kétmilliárdos hitel is kellett, hogy a Budapest Honvéd a NER közelébe kerüljön

A Takarékban adott kölcsön.

Kerítésépítő érkezett a NER focielitjébe – írtuk akkor, amikor kiderült, új tulajdonosa van a Budapest Honvéd labdarúgóklubnak. Április elején derült ki, hogy tulajdonost vált a csapat, George F. Hemingway eladta azt, az új tulajdonos pedig mások mellett a fideszes kötődésű Bozó Zoltán érdekeltségébe tartozó MetALCOM-csoport egyik cége, a Reditus Equity Zrt. lett.

Az Mfor most azt írja, a cégnyilvántartásból kiderül, hogy a Honvéd Futball Club Kft. közvetlen tulajdonosaként a Metalcom Sport Kft.-t jegyezték be, mely 100 százalékban a Reditus Equity leánycége. A lapot arról tájékoztatták, hogy 2017 nyarán 3 millió forintos jegyzett tőkével alapított cég fő tevékenységi köre üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, és csak technikai szereplőként, mint projektcég vett részt a felvásárlás folyamatában.

A tulajdonosváltás április 17-én történhetett meg a cégkivonat alapján, bejegyzésre pedig a napokban, május 9-én került sor. A Honvéd FC felvásárlása azonban nemcsak saját forrásból történt, írja a lap, jelentős hitelre is szükség volt ehhez. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint április 3-án ugyanis 2,08 milliárd forintos zálogjogot jegyeztek be. A kölcsönt a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-től kapta a cég, melynek érdekében a teljes árbevételt elzálogosították.

A Reditus Equity megjegyezte, a hitel felvételét nem a szükséges pénzösszeg hiánya indokolta, hanem a forrásköltségek alacsonyan tartása miatt volt célszerű lépés. Hozzátették, a kölcsön részletei üzleti és banktitoknak számítanak. Annyit viszont elárultak, hogy a Honvéd FC Kft. felvásárlása más piaci akvizíciókhoz hasonlóan önerő és beruházási hitel felhasználásával történt. Az önerő mértéke és a hitel kondíciói megfelelnek a piaci standardoknak.

Az Mfor úgy összegez, hogy a Reditus Equity az akvizíció finanszírozása érdekében bevonta a folyamatba a Metalcom Sport Kft.-t, mely a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a felvásárlást részben finanszírozó hitelt igényelte. Ilyen tranzakciók során a hitel mellé a saját tőkét a projektcég tulajdonosa biztosítja, ebben az esetben a Reditus Equity, a fedezet pedig a felvásárolt cégtől érkezik, vagy egyéb módon. Az esetek egy részében a projektcég beolvad a felvásárolt vállalatba, vagyis idővel elképzelhető, hogy ebben az esetben is a Metalcom Sport Kft. beolvad majd a Honvéd FC Kft.-be.

Azt nem tudni, mennyiért cserélt gazdát a Honvéd, Hemingway korábbi nyilatkozatai alapján az összeg a 3 milliárd forintot is elérheti.

hvg.hu
Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!