Belföld Búlvár

Kiderült, milyen béremelések lesznek idén

Messze nem lesznek idén akkora béremelések, mint 2019-ben, mert a cégek a romló gazdasági környezetre hivatkozva elhárítják a szakszervezetek követeléseit. A munkavállalók legalább 20 ezer forint pluszt akarnak.

Úgy tűnik, 2020-ban a dolgozók már annak is örülhetnek, ha elérik 10 százalékos, vagy azt valamivel meghaladó fizetésemelést, szemben a 2019-es 15-20 százalékkal – írja a Népszava. A munkáltatói ajánlatok ugyanis a romló gazdasági környezetre, a kereslet csökkenésére hivatkozva jóval alacsonyabbak, mint tavaly.

“A kormány kényszerpályát szab Budapest gazdálkodásának”

A kereskedelem területén legutóbb a Spar jelentette be, hogy sikerült megállapodnia a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ). Ennek köszönhetően “az elérhető legalacsonyabb bruttó alapbér a legnagyobb létszámot kitevő áruházi munkakörökben a próbaidő alatt 235 ezer forint, próbaidő után 245 ezer forint” lesz – fogalmaz az élelmiszerlánc. A cég bérstatisztikáiból ki lehet következtetni, hogy átlagosan 10 százalékot meghaladó bérnövekedést jelenthet – nem mindenki esetében.

Az alkalmazottak egyébként jobban szeretik bérigényüket forintosítva megfogalmazni: a legtöbb cégnél minimum 20 ezer forintos emelést szeretnének a munkavállalók, a garantált bérminimum 15 600 forintos emelkedésénél kisebb pluszösszeget pedig senki nem szeretne kapni.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke szerint nagyon veszélyes az a kormányzati propaganda, amely 9 százalékos bérnövekedést jósol az idei évre. A munkaadók ugyanis erőteljesen behúzták a féket, és a romló gazdasági környezetre reagálva infláció alatti, 3-3,5 százalékos béremelési javaslatokkal indítanak a tárgyalásokon, és mereven ragaszkodnak hozzá.

Tavaly még 6-7 százalékról indultak az egyeztetések, végül a VDSZ-nek átlagosan átlagosan 10,5 százalékos bérnövekedést sikerült elérnie annál a mintegy 250 cégnél, ahol jelen van. Székely idén is elégedett lenne egy ilyen eredménnyel, ám most nem lát nagy esélyt rá, hogy a területek többségében teljesül a két számjegyű keresetemelkedés.

via napi.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül