Belföld

Kiderült: ők lehetnek a koronavírus hordozói – Egyre több a beteg és a halálos áldozat

Vuhan — Egyre több jel mutat arra, hogy globális járvánnyá válhat a Kínából terjedő gyilkos koronavírus, amely eddig 17 áldozatot szedett, és már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában, Ausztáliában és az Egyesült Államokban is megjelent. Ez azt jelenti, hogy Ázsián kívülre jutott a fertőzés. Az USA-ban egyelőre még csak egy embernél diagnosztizálták a kórokozót, ő is Vuhanból érkezett, de még az ellenőrzések megkezdése előtt. A 30 éves seattle-i férfi – felismerve a tüneteket – maga jelentkezett a Regionális Egészségügyi Központban, ahol azonnal karanténba került.

(A legfrissebb hírek itt)

Viharos gyorsasággal terjed viszont a vírus Kínában, már négyszáz fölé nőtt a fertőzöttek száma, ahol a járvány már az ország 13 régióját elérte. A járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban csak kedden 149 új fertőzöttet diagnosztizáltak, így az összes beteg száma 470-re emelkedett – közölte a legfrissebb, baljósan növekvő adatokat Li Pin, a Nemzeti Egészségügyi Bizottság igazgatóhelyettese.

A betegekkel közeli kapcsolatba került emberek száma 2197, közülük 1394-en elkülönítve, karanténban várják az orvosi megfigyelés lezárultát.

A járvány terjedése tovább gyorsulhat, mert eddig még nem sikerült meghatározni a vírus terjedésének pontos útvonalát. Az is riasztó, hogy hasonlóan a 17 évvel ezelőtti Dél-Kínai SARS-fertőzéshez, gyorsan kialakulhat egy új mutáció, amely már szövődményeket is okozhat – szögezte le a WHO közleménye.

A járvány terjedésének különösen szerencsétlen aspektusa, hogy Vuhan, ahonnan a fertőzés kiindult, fontos közlekedési csomópont Kínában, rengeteg repülőjárat és vonat indul bel- és külföldre egyaránt.

Még súlyosabbá teheti a helyzetet, hogy épp tart a kínai holdújév, amelyhez a világ legnagyobb éves vándorlása köthető, ilyenkor több százmillió ember utazik Kínán belül a családjához, hogy együtt töltsék az ünnepet.

Tavalyi adatok szerint csaknem hétmillióan külföldre mentek vakációzni. Ezért a világ több nagy repülőterén is biztonsági intézkedésekkel készülnek a Kína középső részéről érkező utasokra.

Denevértől indulhatott

Az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlóan denevérek lehetnek az új koronavírus természetes gazdaszervezetei. Az azonban egyelőre nem tisztázott, hogy mi volt a közvetítő a denevérek és az emberek között – derül ki a WHO kutatóinak jelentéséből. A kutatási eredmények szerint az új koronavírus gyengébb ugyan a 17 évvel ezelőtt Kínában tomboló járványnál, de így is „súlyosan fertőző”.

via blikk.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül