Belföld

Kiképeztek több száz tanárt, most megszüntetik a tárgyukat

A Magyar Nemzetben szivárogtatták ki múlt csütörtökön, hogy a magyar közoktatásból kivezetik a mozgókép- és médiaismeret tantárgyat. Az elmúlt években több száz pedagógus szerzett ilyen szakos másoddiplomát, most azonban, hogy végre vannak tanárok, nem lesz tárgyuk. A végzés előtt álló hallgatók dühösek és kétségbeesettek, a magyar tinédzserek pedig a jövőben nem tanulnak majd külön arról, hogy mi a hír és álhír, hogy hogyan lehet szelektálni a hírtengerben, és hogyan fogyasszák tudatosan és kritikusan a médiát.

A megújított Nemzeti alaptanterv (NAT) szeptemberben lép életbe a tervek szerint, a közoktatást tartalmilag szabályozó dokumentum azonban zárt ajtók mögött készül, a Magyar Tudományos Akadémia is hiába ajánlotta fel segítségét. Az eredeti formájában a kormány által elutasított, de bizonyos részleteiben megmenteni kívánt NAT-ról egyelőre csak szivárogtatásokból tudni, így derült ki az is, hogy nem szerepel benne a mozgókép- és médiaismeret tantárgy. „Mostantól a tudatos médiahasználattal kapcsolatos kompetenciák erősítése átszövi a tantárgyakat, ezeket az ismereteket nem elszigetelten fogják tanulni a diákok” – írta az erősen kormányközeli lap.

Azok a tanárok, médiatanár szakos egyetemi hallgatók és a képzés megmaradásáért a háttérben még mindig lobbizó szakgazdák, akikkel beszéltünk, ehhez nem sok reményt fűznek. Szerintük semmi esély rá, hogy a médiaismeretet érdemben tanítsák majd más tárgyakba illesztve: a tanterv már így is zsúfolt, a mozgókép- és médiaismeret pedig külön szakterület, amihez olyan kompetenciák kellenek, amivel nem rendelkezik zsigerből egy rajz- vagy magyartanár.

Ennek az oktatásához szakmailag és módszertanilag felkészült tanárok kellenek. És sokkal több idő. Csináljuk fordítva: legyenek csak médiaórák, és majd abba beleszőjük a fizikát, matematikát, magyart, történelmet! Na pont ennyire abszurd a dolog fordítva is

– mondta az Indexnek Papp László, a tömegkommunikáció és média tantárgy vezető tanára a kőbányai Szent László Gimnáziumból.

Ebben az intézményben külön média szak működik évtizedek óta, ahol a szokásosnál jóval magasabb óraszámban tanítják ezt a területet. Egy átlagos középiskolában ennél alacsonyabb az óraszám és bizonyára a tantárgy súlya is, de intézményenként nagy különbségek vannak. Sok helyen idáig sem volt ez önálló tantárgy, hanem például a vizuális kultúrába (a korábbi rajzóra) volt beépítve.

Eddig a középiskolák szabadon dönthették el, hogy 9.-ben dráma és tánc vagy média és mozgókép tantárgy lesz-e az órarendben, 11–12.-ben pedig csak annyi volt megszabva, hogy az utolsó két évfolyamon heti két művészeti órának kell lennie – hogy ez ének-zene, rajz vagy éppen média, az iskolán múlt. Ahol jól csinálták (és van, ahol jól csinálják, ahogy nemrég az Abcúg is megmutatta), ott a felsőbb évesek általában örültek neki, hogy valami olyasmit tanulnak, ami a hétköznapjaikhoz közelebb áll.

via index.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül