Lesznek következmények: Maróth Miklós elismerte, Orbán Viktor szabja meg a kutatások irányát

Beismerő vallomással felérő nyilatkozatot tett az Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetője, aki üzent kritikusainak is.1241811-1-300x169 Lesznek következmények: Maróth Miklós elismerte, Orbán Viktor szabja meg a kutatások irányát
Méhkaptárba dugtam a fejemet, kvázi a halálomat kívánják, de ez csak növeli munkakedvemet – mondta kritikusairól Maróth Miklós orientalista, akit csütörtökön neveztek ki az Akadémia alól kiszervezett kutatóhálózat irányítótestületének elnökévé.
Az Orbán Viktort barátjának tartó orientalista, MTA-tag a Magyar Hírlapnak nyilatkozott: szerinte nem állják meg helyüket azok az állítások, hogy a kormány felszántotta volna az Akadémiát (emlékeztetőül: nem csak kutatóhálózatukat, és forrásaik kétharmadát vették el az MTA-tól, de ingatlanállományuk jelentős részét is) hiszen „az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen”. Maróth szerint csak a szerkezeti forma változott meg, ami elég kifinomult megfogalmazása annak, hogy valakitől erővel elvesznek valamit.
A Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élére kinevezett tudós úgy véli, meg tudta őrizni a jó viszonyt Lovász László MTA elnökkel, és uszítóknak nevezi azokat, akik szerint Lovász belement a kormány játszmájába, mert megtette a jelöléseket a kutatóhálózat felügyelő-testületébe.
A frissen kinevezett vezető szerint attól „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni” – következő mondatával pedig gyakorlatilag elismeri, hogy az akadémiai kutatómunkát sosem végző miniszterelnöké lesz a döntő szó az ELKH működésében:
„Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg"
Maróth Miklós ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kutatás szabadsága nem sérülhet az új szerkezeti felállásban; kérdés, hogy az orbáni iránymutatás és a kutatói önállóság hogyan férhet majd meg együtt a hálózat napi működésében. Az új vezető arra is kitért, hogy idén még 32 milliárdos többletforrást kap az intézményrendszer, ami érzékelhető béremeléssel, jobb viszonyokkal is járhat.
via nepszava.hu
Ha további érdekes tartalmakat szeretne kapni csatornánkról, akkor kövessen minket Facebookon.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül