Belföld

Magyar férfi a koronavírus poklában: „Pánik van Vuhanban, de maradok!”

Vuhan — Tragikus állapotok uralkodnak a kínai koronavírus gócpontjaként emlegetett világvárosban, Vuhanban. A Blikk egy ott élő magyar férfitól megtudta, hogy a beteg emberek hosszú, tömött sorokban várnak a kórházak kapui előtt bebocsátásra várva. Sokszor 6-8 órán keresztül ácsorognak annak ellenére, hogy a gyógyszerkészletek már napokkal azelőtt kifogytak. Vannak, akik feladják, és orvosi vizsgálat, kezelés nélkül, ellátatlanul mennek haza.

„Hatalmas pánik uralkodik a kórházak bejáratánál. A többségükben lázas, fertőzött betegek sírva várakoznak a hidegben, de sokan tüdőgyulladásban szenvednek, légzési nehézségeik is vannak” – mondta a Blikknek Keresztes Zoltán zeneszerző. „Az emberek nem tudják elhinni, hogy ez velük megtörténhet, a kínai közösségi médiában (WeChat) gyakran látunk ilyen videókat, de a hatóságok általában pár perc alatt kitörlik.”

(Itt vannak a legfrissebb hírek a koronavírusról)

Keresztes Zoltánt és hét másik, Vuhanban élő, magyar társát a Külügyminisztérium azzal kereste meg, hogy már pénteken vagy szombaton kihozzák őket repülőgéppel Kínából. Igaz, a leszállást követően két hétig karanténba kell vonulniuk.

(A legfrissebb hírek itt)

Nemet mondtam. Öt éve élek itt a feleségemmel, az ő családja már az enyém is, nem hagyhatom őket itt 

– magyarázta a zeneszerző. „Nagyon vágyódom haza egyébként, az utóbbi években a munkám miatt csak egy-két napot tudtam otthon tölteni. Itt egy hatalmas színházi show-ban dolgozom zenei vezetőként, és egyedül én tudom levezényelni az előadást. Nincs helyettesem. Bár most még nem lehet tudni, meddig állunk az előadásokkal, én reménykedem, hogy előbb-utóbb minden visszaáll a normális kerékvágásba.”

Zoltán ragaszkodása érthető: a feleségével egy gyönyörű félszigeten él – amit mindenütt tavak vesznek körbe – egy új lakópark 22. emeletén. Csakhogy az egész tartomány karantén alatt van. Minden kivezetőutat sorompó zár, amit a rendőrség vagy a katonaság őriz. Senki nem hagyhatja el a teljesen kihalt várost

via blikk.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül