Magyar műhold már az idén lesz, de az újabb magyar űrhajósra várni kell

Egyelőre lépésről lépésre erősítjük az űrtevékenységünket, amelyre eddig 4,5 milliárd forintot költött az állam – derült ki az űrkutatási miniszteri biztos interjújából.

Reményeink szerint már az idén startol a magyar SMOG műhold, és valódi mérésekkel fogja gazdagítani az emberiséget – mondta a 24.hu-nak adott interjúban Ferencz Orsolya Ildikó. Az űrkutatási miniszteri biztos szerint a magyar űrhajós kérdése sokkal nehezebb. Szerinte egyrészt legyünk nagyon büszkék arra, hogy már volt saját űrhajósunk, ezt nem minden nemzet mondhatja el magáról. Kiderült, nemcsak Farkas Bertalanra gondol és a jövőre 40 éves történelmi űrutazására, hanem Simonyi Károly fiára, ifj. Simonyi Károlyra (Charles Simonyi) is, aki kétszer is járt fenn, és vitt fel magával címeres magyar zászlót, és aki nagyon fontosnak tartotta vállalni a magyar identitását. Az űrállomáson magyar középiskolásokkal lépett rádiókapcsolatba, a Puskás Tivadar Szakközépiskola diákjaival, és végzett kutató tevékenységet is.

Az Európai Űrügynökségnél elvileg nyitott a verseny, bárki küldhet kiképzésre embert, azonban sok-sok szempontot figyelembe kell venni, mire egyáltalán a gyakorlatig el is juthat egy űrhajósjelölt. Egyelőre arra kell fókuszálnunk, hogy lépésről lépésre felerősítsük az űrtevékenységünket, aztán majd ráérünk ezen gondolkozni, ha az alapok megvannak – mondta a miniszteri biztos. Nyilván nagyon nagy álom ez minden nemzet számára, de nekünk nem a közeljövőben fog megvalósulni.

hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!