Magyarország az utolsó európai ország a joguralmi világranglistán

Előttünk Románia és Bulgária is. Mögöttünk olyan országok, mint Panama és Kazahsztán.

A World Justice Project nevű, washingtoni székhelyű nemzetközi civil szervezet felmérést készített arról, milyen a joguralom helyzete a világ 126 országában (a csaknem kétszáz közül). Az összesített ranglistán Magyarország az ötvenhetedik, az „EU-, EFTA- és észak-amerikai országok” csoportjában az utolsó. Rosszabbul állunk, mint Románia, és tavalyhoz képest Bulgária is megelőzött, ők négy hellyel előreléptek, mi néggyel visszaestünk.

A joguralmi listát Dánia, Norvégia és Finnország vezeti, az első tízben még Svédország, Hollandia, Németország, Ausztria, Új-Zéland, Kanada és Észtország található.

Az ötvenhetedik Magyarország előtt Macedónia áll, mögötte közvetlenül Brazília. A listát Kambodzsa és Venezuela zárja.

Az alábbi képen Magyarország a jobb alsó sarokban:

image Magyarország az utolsó európai ország a joguralmi világranglistán
© World Justice Project

Széky János erről az Élet és Irodalom pénteki számában azt írja:

Mi vagyunk a Nyugat szégyene. Már amennyiben oda számítjuk magunkat.

Hozzáteszi, a „pontokat nem globális jogtudományi szuperzsűri adta, hanem a helyi nyilvánosság. Országonként egy-egy közvélemény-kutató intézet – nálunk az Ipsos Hungary – végzett vizsgálatot a) egy reprezentatív lakossági mintán, b) képzett és tapasztalt jogászok körében”. A lakossági felmérésben részint tapasztalatokra kérdeztek, részint arra, hogy a polgárok milyennek érzékelik az állapotokat. Vagyis nemcsak az derült ki, hogy milyen a jogállam helyzete az egyes országokban, hanem az is, hogy az adott országban az általános közvélemény és a szakemberek milyennek látják a joguralom helyzetét.

via hvg.hu

Ha további érdekes tartalmakat szeretne kapni csatornánkról, akkor kövessen minket Facebookon.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül