Megvan Tiborcz kastélyának új neve

A BOTANIQ Turai Kastély a tervek szerint ősszel nyílik meg, ebből az alkalomból egy történésszel az Ybl Miklós köréből megálmodott épület történetét is megíratják.

A turai Schossberger-kastély új neve alatt egyrészt egy 19 szobás szállodát, éttermet és rendezvényközpontot üzemeltetnek majd, másrészt bútorok, abroszok, étkészletek és felszerelések bérbeadásával is foglalkoznak. Schossberger Zsigmond zsidó nagytőkés kastélya a Lapkiadó Vállalaton, egy indiai milliárdoson és offshore cégeken keresztül került a TRA Real Estates Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft.-hez, vagyis Orbán Viktor kormányfő vejéhez.Megvan Tiborcz kastélyának új neve

Az ingatlant birtokló cég vagyona már 2017-ben is megközelítette a 1,5 milliárd forintot, ám a kastély értéke a teljes felújításnak köszönhetően jócskán gyarapodhatott, hiszen a munkálatok több mint 4 milliárd forintot emésztenek fel. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy Tiborcz István már felkerült a száz leggazdagabb magyar listájára, amelyen 35 milliárd forint vagyonával a harminckettedik.

A tulajdonos cég üzletág-igazgatója, Somlyai Zoltán, akivel pályája elején együtt dolgozott a kormányfő lánya, Orbán Ráhel, április elején egy szűk körű sajtóbejáráson azt mondta, hogy a műemlékvédelmi előírások betartása mellett az épület alagsorában 450 négyzetméteren a legújabb megoldások alkalmazásával alakították ki a gépészetet és a konyhát.

A kastélyhoz kapcsolódó pálmaházat is felújítják, hőszigeteltek lesznek a nyílászárók, és a tervek szerint kávézó működik majd benne. A korlátozott szálláskapacitás miatt elsősorban exkluzív rendezvényhelyszínként vezetik be a piacra a kastélyt – írta egy hónapja a Turizmus.com.

Tura honlapjáról ugyanakkor az is kiderül, hogy ezekben a hetekben helytörténeti kutatások is zajlanak a Pest megyei kisvárosban. Keresik azokat, akik közvetlenül vagy családtagjaik révén kapcsolatban álltak a kastély egykori tulajdonosaival, különösen Schossbergerékkel. Az egykori bútorokat is keresik, hogy a kastély történetéről szóló könyvben fotókkal illusztrálhassák a valaha volt enteriőrt.

A hvg.hu utánanézett, hogy mennyivel gyarapodott a NER-hez köthető vállalkozók vagyona a 2010-es fideszes hatalomátvétel óta. A legvagyonosabb magyarok listájáról pedig itt lehet olvasni.

via hvg.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!