Belföld

Míg Rogánnak 809 milliója van, Orbán szegény, csak hitele van

Így növelte Rogán Antal 809 millióra a megtakarításait

Kijöttek a parlamenti képviselők és kormánytagok friss vagyonnyilatkozatai, amiből láthatjuk, mennyire állnak a honatyák és honanyák stabil gazdasági alapon. A teljesség igénye nélkül a legérdekesebbekből szemezgettünk.

Orbán Viktor

Orbán Viktornak az idei vagyonnyilatkozata alapján megtakarítása sincs: egy éve ilyenkor 1,39 millió volt a bankszámláján, 2019 végére azonban egy forint nincs rajta.

A miniszterelnök ingatlanjaiban nincs változás: a XII. kerületi Cinege utcai és a felcsúti házon kívül nem vett újabbat. Ezen kívül sem autó, sem értékpapír, sem bármilyen más, feltüntetendő ingóság sincs a nevén.

Rogán Antal

Rogán Antal vagyonnyilatkozatából a tavalyihoz képest jelentős növekedés látható, továbbá megnőttek a megtakarításai is. Szülőfaluja, Szakonyfalu környékén jelentős méretű erdője, rétje és szántója van.

Ezen felül 809 milliós megtakarítást vallott be, ebből találmánya jelentős hasznot hozott: míg 2017-ben még csak 25 milliót kapott belőle 2018-ban 42 milliót, 2019-ben pedig bruttó 197 milliót vasalt be.

A jelentős növekedést a miniszter az Origónak adott nyilatkozatában magyarázta: “A válásomat követően eladtam az addig tulajdonomban lévő ingatlanokat, és ingóságaimtól is megváltam. Kizárólag a nyilatkozatomban is feltűntetett erdőterületek maradtak birtokomban. És mielőtt felmerülne a kérdés, szeretném leszögezni, hogy volt feleségem üzleti érdekeltségeiből különválásunk után sem származott bevételem”.

Találmánya kapcsán Rogán megjegyezte, hogy “a tavalyi évben valóban nyereséges volt a szabadalmam, a hatályos jogszabályoknak megfelelően mindent átláthatóan, részletesen feltüntettem. A vagyonnyilatkozatomban leírtak tehát világosan, egyértelműen tükrözik vagyoni helyzetemet”.

2017 óta 18,2 milliós tartozása van, ebből a jelentős megtakarításai ellenére nem törlesztett.

Lázár János

Lázár János tavaly törlesztett 35 milliót és hét új ingatlant vett, mindezek mellett pedig képes volt megtakarításait is növelni. Lázár az eddigi területei mellé Hódmezővásárhelyen vett négy további szántót, egy szegedi házat felesben, és egy szőlőt Mádon. BMW-je már nincs, a Land Roverje mellé vett egy Mini Cooper Cabriót.

Az ingatlanszerzésekkel együtt megtakarításai is nőttek: készpénzállománya 30 millió forintra rúg, bankbetétei pedig a 48 milliót éri el. Mindeközben egy magánszemélynek továbbra is tartozik 20 millió forinttal.

Gulyás Gergely

A miniszternek még mindig nincs autója, vagyona továbbra is két XI. kerületi lakás. Megtakarítási viszont nullára csökkentek: a tavalyi 5 milliós bankszámlának hűlt helye van, ezen felül 7 milliós tartozása is van egy magánszeméllyel szemben.

Még mindig törleszt egy 120174 CHF-es tartozást, a bevallásban nem szerepel, hogy hol tart vele.

Novák Katalin

A családi-és ifjúság ügyekért felelős államtitkárnak a bankszámláján tavaly óta megjelent 20 millió forint, amelynek forrását is elárulta vagyonnyilatkozatában: ingatlan bérbeadásból havi bruttó 2,1 millió forintja van.

8 ingatlan tulajdonosa teljesen vagy részben, felerészben birtokosa egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak, illetve egy 90 négyzetméteres társasháznak Újbudán. Kizárólagos tulajdonosa ugyanakkor egy 56 négyzetméteres lakásnak, szintén a XI. kerületben. Szegeden egy 67, egy 166 és egy 174 négyzetméteres társasházi lakása van Nováknak, Balatonlellén üdülője, Szegeden pedig egy garázs fele része is van a Fidesz-alelnök nevén.

Autója, egyéb megtakarítása nincs, viszont nem is tartozik senkinek.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sikeresen növelte megtakarításait a tavalyi évben. Míg 2018-ban 1,88 millió forintja volt értékpapírokban elhelyezve, tavaly már elérte a 2,25 milliót.

Ugyanekkor csökkent a bankszámláján tartott pénz összege: tavaly ugyanilyenkor 8,11 millió forintról számolt be, most 5,84 millió van a számláján.

A szüleinek továbbra se törlesztett egy fillért sem a 30 milliós tartozásából.

Kocsis Máté

A Fidesz frakcióvezetője a készpénzben tartott vagyonát 8 millióról 11,5 millióra növelte, a családi kölcsönből továbbra sem törlesztett, maradt 28 millió forint. Bankban továbbra sem tart pénzt, tartozása továbbra sincs.

Tavaly januárban vett egy VIII. kerületi lakóházat udvarral, 683 négyzetméterest. Pontosabban ennek a fele az övé, mert 1/2 a tulajdonrésze.

Kövér László

Az Országgyűlés elnökének vagyonában 2019-ben nem volt jelentős változás: maradt a szigetszentmiklósi háza és a Skodája is. A 2018-as 10 milliós banki tartozása egy forinttal nem változott, életbiztosítása ugyanakkor a legutóbbi 2,4 millióról 5,2 millió forintra gyarapodott, bankban 3,5 milliót tart, félmillióval kevesebbet, mint amiről 2019 januárjában vallott.

Kubatov Gábor

A Fidesz pártigazgatója a 4 veterán Opel Kadettjéből eladott egyet, és beszerzett egy Mercedes SL-t. Az életbiztosítása 3,480 millióról 2,1 millióra apadt, a készpénze 6,8 millióról 10,5-re nőtt, egy banki tartozása pedig 25 millióról 24 millióra csökkent.

A céges érdekeltségei is maradtak, egy autójavító Kft és egy Bt. fele az övé, a Polgárok Házában 3,34 százaléka van, a Fradiban igazgatósági tag, és egyesületi elnök.

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc értékpapír-megtakarításai egy év alatt 659 millióról 734 millióra nőttek, a számláján 2,2 millió helyett már 3,7 millió forint van. Kintlévő követelése is van: tartozik neki egy magánszemély 12 millióval, és megjelent a vagyonnyilatkozatában egy 225 milliós követelés “lakásvásárlás foglaló és előleg” címén.

Ezzel együtt viszont a tartozásai is nőttek: bár kétmilliót törlesztett a banki hiteléből, mindeközben felvett 150 millió forint értékpapír fedezetű hitelt. Magyarázatként mindehhez leírta, hogy a kötcsei ház megvásárlására vette fel a hitelt.

Az Altus Portfólió Kft-ből 238 millió forintot vett ki, 60 millióval kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt.

Ungár Péter

Az LMP-s politikus vagyonában legjelentősebb változás az, hogy 132 millió forinttal kevesebbje van (vélhetően a leggazdagabb parlamenti képviselő). Az LMP-s politikus még 2018-ban nagyjából 15 milliárdra becsülte a vagyonát. Vagyona legvitatottabb elemétől a 2019-es vagyonnyilatkozata alapján meg is vált. Ugyanis 2018 decemberében bizalmi vagyonkezelőre ruházta át a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben, röviden: a BIF-ben meglévő majdnem 3 százalékos részvénycsomagját.

atv.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül