Móri mészáros döbbenetes vallomása – “A mai eszemmel lelőném a bűntársamat”

„A mai eszemmel lelőném a bűntársamat, Nagy Lászlót, és ezzel megmentenék nyolc ártatlan embert” – állítja a magyar kriminológia eddigi legkegyetlenebb rablógyilkossága miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Weiszdorn Róbert (45).

A 12 éve rácsok mögött élő férfi öt éve megfogadta, hogy családja kérésére nem nyilatkozik többé, most azonban a Blikk-kel kivételt tett, és hosszasan beszélt érzéseiről, a monoton mindennapokat értelemmel megtöltő tanulmányairól és rémálmairól is, amelyekről pontosan tudja: élete végéig elkísérik.

_-bktkpTURBXy9lZWViNWRmZWM2ZGExZWMwZGE4ZjA2MDhkODRiOGM1OS5qcGeRlQLNAyAAwsM Móri mészáros döbbenetes vallomása - "A mai eszemmel lelőném a bűntársamat"   Az Erste fióknál 8 embert gyilkoltak meg (Fotó: Czerkl Gábor)

Mint ismeretes: 2002. május 9-én két fegyveres berontott a Fejér megyei Móron lévő Erste BankbaA bankrablók senkinek sem kegyelmeztek, az alkalmazottakat és az ügyfeleket is kegyetlenül lemészárolták. A 17 évvel ezelőtti móri támadás nyolc emberéletet követelt. Öt évvel a bűncselekmény elkövetése után derült ki, hogy az elkövetők nem a valós életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Kaiser Ede (38) és társa, hanem a Tatabányán élő Nagy László (†36) és Weiszdorn Róbert. Lebukásuk után nem sokkal Nagy a cellájában öngyilkos lett, Weiszdornt a bíróság életfogytiglanra ítélte, azzal a feltétellel, hogy legkorábban 40 év múlva szabadulhat. Így a háromgyerekes férfi 28 évig még biztosan a rácsok mögött marad.

_EnktkpTURBXy9lOTJlOTU0Njk2ZGExYWYwNDdhOGM0NWJkMmQ2YzFlNi5qcGeRlQLNAyAAwsM Móri mészáros döbbenetes vallomása - "A mai eszemmel lelőném a bűntársamat"   Weiszdorn tizenkét éve ül, de még legalább 28 év hátravan büntetéséből. A férfi arcát családja kérésére nem mutatjuk

– Az emberi agy számára felfoghatatlan ilyen hosszú idő, a túlélés egyetlen záloga, ha mindig csak a következő napra gondolok – kezdte a Blikknek Weiszdorn. – Teológiát tanulok. A vallás rengeteget segít, általa ma már teljesen másképpen látom a világot és benne magamat is. Én már nem ugyanaz az ember vagyok, mint 2002-ben, de pontosan tudom, hogy ez már nem segít sem az áldozatokon, sem a családomon, sem rajtam. Tisztában vagyok azzal is, hogy számomra a földi életemben nincs megbocsájtás, talán majd odafent. Még mindig álmodom a bankban történtekről, és pontosan tudom, hogy amíg élek, ez így lesz. Egyetlen vigaszom a valláson kívül, hogy a családom és a barátaim kitartanak mellettem – temeti összebilincselt kezébe az arcát a férfi, majd hosszabb szünet után hozzáteszi: a főiskola mellett két nyelvből is vizsgát akar tenni hamarosan.

MOCktkpTURBXy9iOTMxYzgyODkyN2UyYjZmNDY1NjBhMGMwMTQyM2MwYi5qcGeRlQLNAyAAwsM Móri mészáros döbbenetes vallomása - "A mai eszemmel lelőném a bűntársamat"   A Blikk-interjú után két őr kísérte vissza a cellájába a móri mészárost /Fotó: Zsolnai Péter

bankrablás napjának minden pillanatára ma is pontosan emlékszik, bár úgy beszél róla, mintha egy borzalmas horrorfilmről mesélne, amit nemrégiben látott.

– Tudom, hogy sokan nem hiszik el, de nekem fogalmam sem volt arról, hogy miközben én álltam a bank ajtajában, Nagy halomra lőtte az embereket. Ha tudom, valószínűleg végeztem volna vele, hogy a többiek megmeneküljenek.Tompa puffanásokat hallottam, azt hittem, a falra vagy a levegőbe tüzel, hogy megijessze az alkalmazottakat és megkapja a pénzt. Sajnos csak utólag tudtam meg, hogy mit művelt – idézte fel a tragikus pillanatokat Weiszdorn, majd így folytatta: – Rengetegen felróják nekem, hogy ha ez valóban így volt, miért nem mentem be a rendőrségre és mondtam el, hogy mit tettünk. Ma is csak azt tudom mondani, hogy egy rettentő naiv ember voltam, akit László totális lelki terrorban tartott. Féltem tőle, azzal fenyegetett, hogy a családomon áll bosszút, ha bármit teszek. És én ezt elhittem neki. Mindenki azt hiszi, hogy teljes fikció, amiket a halála előtt leírt, bizonyos külföldi bűnözőkről, akikkel kapcsolatban állt, de én a saját szememmel láttam, hogy ez így van. Ma sem tartom kizártnak, hogy valamiféle küldetést hajtott végre ezeknek a figuráknak a megbízásából. A bankban is iratokat keresett és nagyon ideges volt, amikor nem találta – állítja az elítélt, aki nem tagadja, hogy ma is erős szorongást, sőt félelmet érez, ha eszébe jut ma már régen halott bűntársa.

GJgktkpTURBXy82YjU3MDlmODY4ZDViMDE3MmZlMWY2MzQ3MjYwZWFiZS5qcGeRlQLNAyAAwsM Móri mészáros döbbenetes vallomása - "A mai eszemmel lelőném a bűntársamat"   Nagy László, a tettestárs öngyilkos lett a börtönben /Fotó: RAS

Weiszdorn Róbert saját szerepével kapcsolatban most is vitatja, hogy a bank biztonsági őre miatta halt meg.

– A bíróság ítélete szerint az én golyóm oltotta ki az őr életét, de szerintem ez nem így van. Valóban felé lőttem figyelmeztetésként, de utána még élt. Nagy végzett végül vele, ahogy a többiekkel is. Én nem öltem embert Móron, de mivel társtettese voltam ennek a borzalomnak, nem vitatom, hogy súlyos büntetést érdemelek. De nem negyven évet, az biztos – mondja elszántan az egyórás beszélgetés végén, majd az őrök visszakísérik pár négyzetméteres cellájába, amit egy másik elítélttel oszt meg.

– Róbert esetében már minden jogi lehetőségünket kimerítettük, még Strasbourgban is próbálkoztunk, mindhiába – veszi át a szót az elítélt védője dr. Lichy József. – Életem legnagyobb szakmai kihívása volt ez az ügy. Róberttel a mai napig kapcsolatban vagyok, ha jogi problémája van, számíthat rám!

m3HktkpTURBXy85OTQ0MzM0YTY5NWQ1OWExMmFhYjliNDU1ZDgyYTM1ZC5qcGeRlQLNAyAAwsM Móri mészáros döbbenetes vallomása - "A mai eszemmel lelőném a bűntársamat"   A speciálisan elkülönített zárkához ezen a folyosón lehet eljutni

Külön él a többi rabtól

Weiszdornt a börtön úgynevezett Hosszúidős Speciális Részlegében (HSR) őrzik. A HSR-be az életfogytig vagy legalább tizenöt évi szabadságvesztésre ítélt rabok kerülnek. A körletrészt minden esetben úgy alakítják ki, hogy az épület többi részétől hermetikusan elkülönüljön.

via blikk.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül