„Nagyra értékelem Orbán Viktort” – Strache is közös frakciót akar a Fidesszel

Salvini után tegnap Marine Le Pen is közös frakcióba hívta Orbánt Viktort. Kurz alkancellárja pedig vezető szerepet szánna neki, illetve a Fidesznek egy közös brüsszeli „hazafias szabadság-frakcióban” – ma Heinz-Christian Strache lesz a vendég a Karmelitában.

„Nagyra értékelem Orbán Viktort” - Strache is közös frakciót akar a Fidesszel

forrás: Reuters

„Nagyra értékelem Orbán Viktort, várom ezt a találkozást” – ezt egy tegnap megjelent interjúban mondta Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, aki ma érkezik Budapestre, az előzetes hírek szerint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter meghívására.

Strache Facebook-oldalán egy korábbi posztban azt írta: “Örömömre szolgál meghívni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt közös munkára egy közös európai uniós blokkban!”

A Szabadságpárt Kurz kancellár pártjával, az Osztrák Néppárttal együtt kormányoz Ausztriában, de Strache pártja az Európai Parlamentben a Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) nevű, jobboldali pártokat tömörítő frakcióhoz tartozik, míg a Fidesz az Európai Néppárt tagja, ahogyan Kurz kancellár pártja is – viszont mint ismert, a Fidesz néppárti tagságát március 20-án felfüggesztették. A néppárti frakcióvezető, és csúcsjelölt Manfred Weber egyre keményebben támadja a Fideszt, a kizárását is belengetve, Kurz pedig Merkellel és Weberrel közös platformon utasította el Orbán Viktor legújabb javaslatát, amit még Salvini látogatása előtt a La Stampában fogalmazott meg: azt, hogy a Néppárt kerülje el a politikai “öngyilkosságot” és ne balra keresse a szövetségeseket, hanem az európai jobboldallal, például Salvinivel működjön együtt az EP-választások után. A legenyhébb elutasítás is az volt, hogy “ez rossz jelzés”, “rossz irány” (Markus Söder, CSU-elnök).

Tárt karokkal

Az európai jobboldal azonban tárt karokkal várná Orbán Viktort. Most hétvégén Marine Le Pen a jobboldali populista Flamand Érdek (Vlaams Belang) brüsszeli kampányrendezvényén azt mondta: örömmel látnák a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakciójába a májusi EP-választások után. Ennek a brüsszeli frakciónak/pártcsaládnak a tagja a Strache vezette Szabadságpárt és Salvini Ligája is.

Ugyanakkor Salvini – aki múlt csütörtökön járt Röszkén és Budapesten és találkozott Pintér Sándorral és Orbán Viktorral is -, április 8-án már Milánóban bejelentette: új populista pártcsaládot alakít az EP-választás után, az új frakcióban a német Alternatíva Németországnak (AfD), a Dán Néppárt és a Finnek Pártja lennének a partnerei, ők mentek el a rendezvényre. Ám a Fidesz és Orbán Viktor számára az AfD “vörös vonal”, a német szélsőjobboldali párttal semmilyen együttműködést sem tudnak elképzelni.

Salvinivel viszont igen. Orbán Viktor Európa jelenlegi legfontosabb emberének nevezte, az ATV kérdésére a csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon azt mondta: “látványosan, nyíltan és bevallottan” keresik az együttműködést “Salvini elnök úrral”. Viszont egyelőre, május 26-ig mindenképpen a Néppártban szeretne maradni, az EP-választásokig erről nem is akar mást mondani.

Ami a közös frakciót illeti: a lengyel kormányzópárt, a Kaczynski-féle PiS viszont Brüsszelben egy harmadik frakció, a Konzervatívok és Reformerek ( ECR ) tagja. Marine La Pen a lengyeleket is várja egy közös frakcióba, a szavaiból az derült ki: az oroszellenesség sem szempont.

“Egyedi terméktulajdonság”: kevesebb EU, több Ausztria

Kurz alkancellárja az Österreich portálnak adott tegnapi interjújában méltatta a magyar miniszterelnököt, mint mondta, Orbán Viktor volt az az európai politikus, aki 2015-ben segített megállítani a tömeges illegális bevándorlást. „Egyedi terméktulajdonságnak” nevezte saját értékrendjüket, mely szembe megy a centralizált Európai Unióval, a mottójuk: Kevesebb EU, több Ausztria. „Támadnak, mert beszélek a népességcseréről” – jelentette ki Strache, aki szerint a baloldal a „helyettesítő migráció” kifejezéssel takarózik és demográfiai okokra hivatkozik, amikor a migráció szóba kerül. “Nem akarunk kisebbséggé válni saját hazánkban. Ez egy valós, őszinte és mélyen demokratikus gondolat” – magyarázta. Az európai parlamenti választással kapcsolatban az a véleménye: nagyon fontos, mert ezáltal korrigálni lehet azt a politikai „tévutat, amelyen jelenleg az Európai Unió jár”. Az EP-választáson a “végzetes és téves a meghívást”, befogadási politikát ígérőket demokratikusan le lehet győzni. Továbbá esélyt ad arra, hogy Európa megvédje határait, megállítsa az illegális bevándorlást és a „fenyegető iszlamizálódást”.

A migráció okozta helyzetről szólva a mostani interjújában azt mondta, hogy egyes nagyvárosi területeken az “őslakosság” már kisebbséggé vált a bevándorláspárti politikának köszönhetően.  Strache aggódik, ezért nem hallgatja el az igazságot. „Ebben az EP-választási kampányban történelmi esélyünk van arra, hogy három korábbi hazafias szabadság-frakció összeálljon” – mondta a vasárnapi interjújában Strache, aki örülne, ha ebben Orbán Viktor, illetve a Fidesz vezető szerepet vállalna.

Arra, hogy nemrég az osztrák kancellár, Sebastian Kurz több ízben is nyilvánosan bírálta, Heinz-Christian Strache az interjújában egyértelmű üzenettel reagált a kritikákra. „Két különböző párt vagyunk, egyenlő alapon és kellő tisztelettel dolgozunk együtt, de természetesen nagyon különbözőek vagyunk. Kurznak nem tetszenek bizonyos dolgok az én pártomban, mint ahogyan nekem sem tetszenek bizonyos dolgok az Oszták Néppártban. Mint pártvezető, nincs szükségem senkire, hogy megmondja, hogyan gondolkodjak, vagy cselekedjek” – mondta Strache.

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!