Nem annyira tetszett a bíróknak Kövér beszéde

Kövér László nemrég a magyar bírói kar függetlenségét ekézte, most a bírák egy közleményben szóltak vissza. – írja a propeller.hu.

Nem annyira tetszett a bíróknak Kövér beszéde

Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Attila

A 444 szúrta ki, hogy a Magyar Bírói Egyesület tiltakozó közleményt adott ki azok után, hogy Kövér László házelnök a múlt héten a magyar bírók függetlenségét biztosító törvény 150. születésnapján pont a bírói függetlenséget vélte meghaladottnak.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a magyar bírói függetlenséget garantáló törvény elfogadásának 150. évfordulója alkalmából tartott konferencián az Országházban 2019. április 24-én

150 esztendővel ezelőtt az volt a kérdés, hogy a magyar állam akarja-e biztosítani a bírák függetlenségét. A jövőre nézve a kérdés az, hogy a magyar bírák a maguk részéről akarják-e biztosítani az állam függetlenségét.

(…) Önök, tehát a bírák mindig csak annyira lehetnek függetlenek, amennyire a magyar állam is az. (…) korunk jogászainak és politikusaink változatlanul maguknak kell eldönteniük, hogy milyen értékek védelmére kelnek, kinek az oldalára állnak: az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára

– idézte a beszéd egy részét a 444.

A Magyar Bírói Egyesület a közleményében többek közt azt írta, hogy

a Parlament épületébe ünnepelni jöttünk, de csalódnunk kellett.

Annak is hangot adtak, hogy az elhangzott beszédek

nem ünneplik a bírói ethoszt, a bírói függetlenséget, hanem épp ellenkező hatást váltanak ki. (…)

semmilyen ideológiai színezetű támadást, semmilyen burkolt vagy nyílt befolyásolást, de az ilyen tartalmú gondolatokat sem fogadhatjuk el. Ezt minden bírónak határozottan és egyértelműen vissza kell utasítania. (…)

Az egyesület szerint Kövér László beszédében

az ünnep apropóján így nem épített, nem méltatott, hanem megfogalmazta a bírói karral szemben támasztott mai politikai elvárást, figyelmen kívül hagyva ősapáink üzenetét.

Az egyesületnek egyébként Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnökének beszédével sem értett egyet, szerintük megoszt módon helyezte szembe Handó a fiatal és idős bírákat.

propeller.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!