Belföld

„Nem vonhatjuk meg senkitől az esélyt, hogy továbbtanulhasson” – Árva és rászoruló diákokat szállásol el otthonában a volt egyetemi tanár

Szerinte senkit nem foszthatunk meg a továbbtanulás esélyétől csak azért, mert szegény – ez a véleménye az erdélyi magyar egyetem professzorának.

2001-ben alakult meg a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara, amelynek Hollanda Dénes egyetemi tanár az alapító dékánja volt, és aki több mint nyolc éven át állt az intézmény élén. Az oktatást 80 éves korában fejezte be, de a diákoknak nem fordított hátat.

Élete során több alkalommal is találkozott olyan helyzettel, mikor egy okos, tehetséges diák nem tudja egyetemi tanulmányait befejezni szorult anyagi helyzete miatt.

Amikor elkezdtük az egyetemet építeni, az volt a cél, hogy minél nagyobb arányban biztosítsuk az értelmiség utánpótlását Erdélyben. Azt mondtam, nem veszíthetünk el egyetlen fiatalt sem, nem vonhatjuk meg senkitől az esélyt, hogy továbbtanulhasson, s majd az erdélyi magyarság javára kamatoztassa tudását

– mesélte a professzor.

Ebből a gondolatból született meg az elhatározás, miszerint a Koronkán álló, háromszintes házában biztosít ingyenes lakhatást rászoruló egyetemistáknak. A ház „bentlakásosssá” minősítési folyamata már javában zajlik, az első lakók 2020 őszén érkeznek.

„Amikor a feleségem még élt, a házat úgy terveztük, hogy egy szinten mindennek legyen helye, ezért van például tornaterem is a földszinten. A ház az eredeti terv szerint épült fel, egy kicsit nagy lett, nekem nincs szükségem ekkora házra. A cél érdekében a tornatermet is hálószobává alakítjuk. A földszinti lakosztályt fenntartom magamnak, halálom után pedig ez is a hallgatók rendelkezésére áll majd.”

A kezdeményezésben kezdetben két diák vehet részt, majd négy-öt diákra emelkedik ez a szám. Első körben a diákok az emeleten lévő két szobát és fürdőszobát, illetve a lenti átalakított tornatermet és fürdőszobát használhatják. A professzor halálát követően az ingatlan ingyenes kollégiumként fog tovább működni körülbelül 16-18 fő férőhellyel. A szabad helyekre árvaházban felnőtt vagy nagyon szegény családból származó fiatalok jelentkezhetnek,akiknek a marosvásárhelyi Sapientia egyetemen kell tanulniuk, jó eredménnyel.

Hollanda azt szeretné, hogy a gépészmérnöki szakról érkezzenek a legtöbben, mert ilyen szakemberekre van a legnagyobb szükség.

A férfi saját költségén fogja kezdetben megoldani a két diák étkeztetését, de a jövőben szüksége lesz támogatókra. Jelentkező máris adódott, és a tanár abban bízik, hogy egykori tanítványai is támogatják majd a kollégiumot – írja a 24.hu.

via 24.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül