Orbán: Ébernek kell lennünk, van egy komoly veszély

Egy osztrák lapnak adott interjút a miniszterelnök. Orbán szerint három dolog különbözteti meg a liberálisoktól, ezekről is beszélt a Kleine Zeitungnak.

Terjedelmes interjút közölt az osztrák Kleine Zeitung Orbán Viktorral, amelynek magyar nyelvű változata a miniszterelnok.hu oldalon jelent meg hétfőn. A beszélgetés annak apropóján készült, hogy a kormányfő ma fogadja Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt.

Orbán szerint a hagyományos európai elit dekadens, ez alatt azt érti, hogy “nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében. Veszélyesnek tartják azokat a vezető személyiségeket, akik képesek lelkesíteni az embereket.”Orbán: Ébernek kell lennünk, van egy komoly veszély

Az osztrák modell

A kormányfő úgy véli, Európának át kellene vennie az osztrák modellt, a jobbközép a jobboldallal működik együtt. “Budapestről nézve ez sikeresnek tűnik. Stabilitás van, látom a gazdasági célokat, az adócsökkentést, és úgy tűnik, hogy Ausztriában jó dolgok történnek.”

(…) Ugyanakkor az sem tagadható, hogy egész Európát átszövi egy hálózat. Én ezt liberális hálózatnak nevezem.

Orbán szerint őket nem tudták Brüsszelből megbuktatni, noha szerették volna. “Minden szót patikamérlegre kell tenni. Ezzel szemben én a politikai szabadság luxusában élek. Azt mondom, amit gondolok, mert erős támogatást kapok a magyar néptől. (…) Fasizmus, nacionalizmus, populizmus, ezek mind olyan kifejezések, amelyeket a liberális hálózat politikai bunkósbotként használ. Lehetetlenné teszik, hogy a haza szeretetére vagy Jézus tanainak követéséről beszéljenek.”

Liberálisok

A miniszterelnök szerint a liberális nem olyan rossz szó, voltak nagy korszakai, “a liberálisok azonban mára megtámadták a szabadságot. Meg akarják határozni azt, hogy miről és hogyan lehet beszélni.”

Három dolog van, ami a liberálisoktól megkülönböztet. Az első az a meggyőződés, hogy a család alapvető. A család alapja pedig egy férfi, egy nő. És ezt védeni is kell. A liberálisok azt mondják, hogy nem. A család számukra egy hol ilyen, hol olyan társasjáték. Második: a kultúrában azt mondjuk, hogy ugyan minden ország kulturális élete sokszínű, mindenütt van azonban egy vezető kulturális hagyomány. Erre van egy német szó: Leitkultur. Magyarországon ez a keresztény kultúra. A többi kultúrát tiszteljük. De a sajátunknak számunkra kiemelkedő szerepe van, és a mi felelősségünk, hogy ezt megőrizzük.

“A szabadság, a sajtószabadság, a média szabadsága nem liberális kategóriák, ezek a demokrácia előfeltételei”, folytatta Orbán, aki szerint ezek mindannyiunké. “A liberálisok megkaparintották őket” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy milyen Európát akar, úgy válaszolt, nagyon ébernek kell lennünk, van egy komoly veszély. Orbán szerint ha nem vigyázunk, akkor elválhat egymástól Nyugat- és Közép-Európa sorsa. “Ez a migráció és annak következményei miatt történhet meg, nem holnap reggel, de tíz-tizenöt év múlva.” Azt is mondta, hogy olyan Európáról álmodik, ahol a nyugat- és közép-európaiak egyaránt jól érzik magukat, miközben az életük nem távolodik egymástól, hanem összenő. Azt nem tudta megmondani, hogy oldható ez meg, “még nem találtam erre választ”.

Juncker

Junkcerről szólva azt mondta, jó viszonyban van vele, elismeri a teljesítményét, a hivatali idejéhez azoban kötődik két komoly hiba, a migráció, a másik pedig, hogy Juncker szerinte a britek akarata ellenére választatta magát a bizottság elnökévé. “Az EU a legnagyobb támogatottságot élvezi Magyarországon. Ennek nem gazdasági okai vannak, hanem lelki természetűek. A magyarok szerelmesek abba szóba, hogy Európa” – fogalmazott a kormányfő.

Trump és Bécs

Az interjúban Donald Trump amerikai elnök is szóba került, róla, illetve, hogy mit értékel benne, Orbán azt mondta, a rendíthetetlenséget. “Ez a legfontosabb hasonlóság. Azt kell csináljuk, amiben hiszünk, és így az emberek támogatását is megtartjuk.”

A kormányfő azt is mondta, hogy tiszteli és értékeli Bécset, de soha nem költözne oda. “Nem azért, mert Budapest magyar és Bécs osztrák város, hanem mert Bécs a magyar temperamentum számára túl hűvös.”

via nyugatifeny.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!