Orbán Viktor szerint őt a magyar választók bízták meg, csak éppen 1994 óta egyszer sem indult egyéniben

A nyilvánvaló dölyfön és a diktátori, kisfiús szeretetvágyon kívül, amelyet sugall, egy kicsit mindig ironikus lesz, hogy Orbán Viktor mostanában szeret egyenlőségjelet tenni önmaga és Magyarország közé. Hétfőn a miniszterelnök ennek a szellemében jelentette be, hogy nem támogatja többé Manfred Webert az Európai Bizottság elnöki tisztségének az elnyerésében, fejtegetéseit pedig azzal a megjegyzéssel vezette fel, hogy a magyar miniszterelnököt a magyar választók bízzák meg a munkájával.

Ennek a megjegyzésnek azonban két szépséghibája is van. Az egyik az, hogy nem teljesen igaz, Magyarországon a miniszterelnököt nem közvetlenül választják meg, hanem a pártja jelöli. A Fidesz hosszú idő óta ahhoz a puszta formalitáshoz sem veszi a fáradságot, hogy megszavaztassa a pártkongresszust, evidencia, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök-jelölt, aki a pártlistát is vezeti. És ez a másik, vagyis hogy Orbán Viktor 25 éve, 1994 óta nem indult egyéni választókörzetben magyarországi parlamenti választásokon.

Orbán Viktor szerint őt a magyar választók bízták meg, csak éppen 1994 óta egyszer sem indult egyéniben  Orbán Viktor 2019. április 5-én a Bálnában, a Fidesz EP-választási kampánynyitóján

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A távolságtartás amúgy érthető, a jelenlegi miniszterelnök kétszer mérette meg magát, és mind a kétszer veszített. Először 1990-ben, amikor Budapesten, a 13. számú választókörzetben kapott ki az MDF-es Zacsek Gyulától a második fordulóban.

  • Zacsek Gyula (Magyar Demokrata Fórum) 12 031 érvényes szavazat, 60,42%
  • Orbán Viktor (Fiatal Demokraták Szövetsége) 7882 érvényes szavazat, 39,62%

De kudarccal ért véget a második, 1994-es nekifutás is, amikor a szülővárosában, Székesfehérváron, a Fejér megyei 1. számú választókörzetében indult, ekkor ugyanis az MSZP jelöltje, a néhai Vancsik Zoltán és az SZDSZ-es Szelier András is megelőzte már az első fordulóban.

  • Vancsik Zoltán (Magyar Szocialista Párt) 10 422 érvényes szavazat, 38,28%
  • Szelier András (Szabad Demokraták Szövetsége) 8049 érvényes szavazat, 23,75%
  • Orbán Viktor (Fiatal Demokraták Szövetsége) 7 259 érvényes szavazat, 21,30%.

Ez a kudarc Orbán Viktor a Fidesz elnökeként érte, nem is viselte túl jól, az anekdota szerint elvonult, és egy sötét szobában, egyedül nézte az akkori jégkorong-világbajnokság döntőjét. Homály fedi, kinek szurkolt, de aznap – pontosan 25 éve, 1994. május 8-án – Kanada 2-1-re megverte Finnországot. Ami pedig a Fejér megyei 1. számú választókörzetet illeti, a sorrend két héttel később sem változott.

  • Vancsik Zoltán (Magyar Szocialista Párt) 10 859 érvényes szavazat, 39,88%
  • Szelier András (Szabad Demokraták Szövetsége) 9001 érvényes szavazat, 33,05%
  • Orbán Viktor (Fiatal Demokraták Szövetsége) 7 371 érvényes szavazat, 27,07%.

Orbán Viktor azóta sem indult egyéni választókörzetben, azt pedig csak halkan jegyezzük meg, hogy tőle eltérően az európai politikai vezetők között akad, aki joggal mondhatná, hogy őt a választók bízzák meg. Például Angela Merkel német kancellár, aki 1990 óta mindene politikai megméretést megnyert a mecklenburg-elő-pomerániai választókörzetében.

Arról, hogy a Fidesz most már állampártként tekint magára, és a pártállamot akarja újjáépíteni ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

via 168ora.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!