Orbán volt minisztere panaszkodott a kormányról

Az MTA elnökének előterjesztése mellett szavazott az Akadémia mai közgyűlésén Pálinkás József – ezt az MTA volt elnöke, az első Orbán-kormány minisztere mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Pálinkás szerint nagyon borzolta a kedélyeket Palkovics László innovációs és fejlesztési miniszternek a hétfői Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozata, amely szerinte a közgyűlés reggelén megfogalmazott fenyegető üzenet volt, és fölbosszantotta a közgyűlést. Pálinkás szerint Palkovics interjújának hangneme is elfogadhatatlan, és butaságok is voltak benne.

Pálinkás József a műsorban beszámolt róla: a közgyűlésen Palkovics László röviden hozzászólt, de hozzászólásából nem derült ki, miért lenne szükség az általa kezdeményezett átalakításra. a közgyűlés nem ért egyet az intézethálózat önkényes átalakítására irányuló politikai szándékkal, és az elfogadott határozat kimondta: abban kényszer hatása alatt vesz részt, ha az Országgyűlés ebben az irányban módosítja az akadémiai törvényt. Pálinkás azt elismerte: a törvényt mindenképpen módosítani kell, de nem mindegy, milyen tartalmú lesz a módosítás.

Arra a kérdésre, hogy a közgyűlés által kemény szavakkal (kényszer, zsarolás) elítélt kormányzati nyomulásnak mennyire van híre a világban, Pálinkás József azt válaszolta:

szinte mindenütt tudnak róla, hiszen több száz intézmény és világhírű tudós támogatja az MTA álláspontját.

Hozzátette: bár Palkovics László erről beszél, de egyelőre nincs kormányhatározat a kutatóhálózat elvételéről. Megismételte ugyanakkor: az MTA kutatóintézeti hálózata irányításának megváltoztatásához a közgyűlés hozzájárult, de a kiszervezéshez nem.

Pálinkás József arra is felhívta a figyelmet, hogy ha átalakítják a kutatóintézeti hálózatot, akkor több tízezer szerződést kell átírni, és nincs garancia arra, hogy ezeknek az átírásához pl. Brüsszel hozzájárul és minden uniós forrás be fog folyni.

Arra a kérdésre, hogy a kialakult helyzet bedönti-e a magyar tudományos életet, a volt MTA-elnök úgy válaszolt: lényegében igen. Szerinte iszonyú károkat okoz, hogy ebben a miliőben kell élniük az akadémikusoknak, ahelyett hogy kutatnának, dolgoznának. Hozzátette: az idősebbeknek frusztráció, a fiatalabbak azt nézik, hova mehetnének el.

via atv.hu
Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!