Belföld

Orbánék a föld alatt építenek majorságot?

Hadházy Ákos független képviselő új információkat kapott a Hatvanpusztai építkezésről. Föld alá mennek a jobbágyok?

Új verzió Hatvanpusztán: MAJORSÁGRA ÉS KIEGÉSZÍTŐ ÉPÜLETEIRE kaptak engedélyt Orbánék –

írta Hadházy Ákos legfrissebb Facebook bejegyzésében.

Egy hete a járási kormányhivatal természetvédelmi osztálya azt írta, PORTAÉPÜLET épül a föld alatt és felett Alcsútdoboz mellett. Most az építési osztály egy másik verziót talált ki . Ez csak első olvasásra kevésbé meredek és kínos, mint az eredeti “porta” verzió

– jegyezte a korrupciós ügyeket feltáró egykori fideszes, majd LMP-s, mostanában pedig független politikus.

Mint az Átlátszó tényfeltáró portál emlékeztetett rá,  Hadházy Ákos légifelvételeinek tanúsága szerint 2019-ben nagyszabású építkezés kezdődött a birtokon, és a földhivatali adatok szerint az idei év eleje óta már nem a miniszterelnök testvére, Orbán Győző cége, a CzG Ingatlanforgalmazó Kft., hanem a miniszterelnök édesapja magánszemélyként a tulajdonosa a 6 helyrajzi számon elterülő, mintegy 13 hektáros területnek, amely egykor a Habsburg-család tulajdona volt.

“Az egyik baj az, hogy még mindig nagyon nehéz elképzelni hogy mit keresnek MAJORSÁG KIEGÉSZÍTŐ ÉPÜLETEI A FÖLD ALATT” – tette fel a kínzó kérdést a képviselő.

A másik, hogy érdemes elgondolkodni, hogy mit is jelent a „MAJORSÁG”. Van ugyanis egy történelmi és egy mai értelembe vett értelmezése és mindkettő elgondolkodtató. A

1️⃣ Történelmi jelentése: a földesúr saját birtokrésze a feudalizmus idején, amit a jobbágyok műveltek kötelező munkával (ez volt a robot), illetve a majorságnak saját cselédei is voltak. Ehhez, azt hiszem, nem kell kommentár.

2️⃣ A mai jelentése: mezőgazdasági gazdálkodási központ, egy nagyobb gazdaság, mezőgazdasági üzem, rendszerint a településen kívül, a hozzá tartozó földekkel, ahol gazdasági épületek (istállók, magtárak) és más építmények, esetleg lakóházak vannak.

Cikk- és címlapkép: Hadházy Ákos közéleti oldala

via propeller.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül