Orbánék árnyékában kitört a NER első földesúri háborúja

Orbán Viktorhoz és Mészáros Lőrinchez közeli nagybirtokosok között robbant ki háború az egykori Leisztinger-cégek földjei miatt az elmúlt hetekben. Egy vállalkozói csoport kiszervezte a felcsúti Flier család frissen megszerzett mezőgazdasági vállalkozása alól azoknak a Fejér megyei mezőgazdasági területeknek a jelentős részét, amelyeken az elmúlt évtizedekben gazdálkodott. A föld átadása zajosra sikerült: valakik ledózeroltak egy szivattyúházat, hogy az új tulajdonosok ne tudják működtetni a környék öntözőrendszerét. Rendőrségi nyomozás indult százmilliós károkozás gyanújával.

Az elmúlt néhány évben az Orbán-kormány földpolitikájának köszönhetően óriási vagyonok keletkeztek és cseréltek gazdát az agrárszektorban. A Leisztinger Tamás egykori birodalmának egyik ékköveként számon tartott Agárdi Farm Kft. esetében azonban nem sikerült a szokásos módon, felszínre kerülő feszültség nélkül levezényelni az új tulajdonosok megjelenését. Hosszú hónapokon át bizonytalan volt, hogy a bejelentkező érdekkörök között mi lesz a cég sorsa, végül a rendezetlenség következménye háborúskodás és rendőrségi feljelentés lett.

A milliárdokat érő mezőgazdasági cég először strómannak hitt üzletemberek, majd Orbán Viktor barátja, Garancsi István tulajdonában került, 2016 végén aztán az Orbán családhoz szintén kötődő felcsúti Flier János vette át az irányítását.

A grandiózus méretű agrárvállalat vonzerejéhez hozzájárult, hogy nagyon jó helyen, a NER új földbirtokrendszerének szívében, Fejér megyében volt a központja, a Velencei-tó közelében, az egykori Agárdi Állami Kombinát területén több mint 5800 hektáron gazdálkodott, és nem utolsó sorban néha egész szép nyereséget termelt. Az egyetlen, ám annál nagyobb probléma az volt vele, hogy 2018 végén lejártak az állammal kötött, húsz évre szóló földhaszon-bérleti szerződései. Ez minden bizonnyal közrejátszhatott abban, hogy az időközben a Népszava tulajdonosává avanzsált Leisztinger végül az eladás mellett döntött.

73910634-800x534 Orbánék árnyékában kitört a NER első földesúri háborúja
Fotó: Bielik István /24.hu

Az új tulajdonosokat azonban a földkérdés nem kellett, hogy zavarja. A cég eladása előtt ugyanis – nagy feltűnést keltve – a mezőgazdaságban addig egyáltalán nem mozgó üzletemberek és hozzátartozóik csoportja hatalmas területekhez jutott hozzá az Agárdi Farm által használt állami földekből.

Az állam nagy autóbeszállítóját, a Porsche Hungáriát vezető Eppel János és a veszprémi illetőségű Gyalog Zsolt nevével fémjelzett társaság tagjai becslések szerint másfél-kétezer hektár közötti nagyságrendben szereztek a Velencei-tó környékén fekvő állami termőföldekből a 2015 végén tartott liciteken. Eppel két Budapesten élő fia például összesen 533 hektárt vásárolt, és sok föld jutott a topmenedzser volt barátnőjének is. Gyalog Zsolt üzlettársa, Fonyó Gábor 183 hektárt vett, Gyalog pedig egymaga 510 hektárt vásárolt össze, jóllehet a földtörvény elvileg tiltotta, hogy magánszemélyek 300 hektárnál nagyobb birtokot szerezzenek.

Sokan gyanakodtak arra, hogy a kevéssé ismert és nem túl tőkeerős társaság csak úgy hajthatott végre ekkora területfoglalást a miniszterelnök és Mészáros Lőrinc legszűkebb környezetének számító környéken, hogy beállt mögéjük egy igen befolyásos ember.

Ezt a gyanút erősítette, hogy a kétmilliárd forint értékűre tehető földvásárlás után a társaság 2016 elején Garancsi István embereivel kiegészülve megszerezte Leisztingertől az Agárdi Farm Kft.-t, valamint a hozzá kapcsolódó kisebb Selymes-, Baráka-, Tükrös- és Cserepes-majorok cégeit, majd hamarosan a fehérvári futballcsapat meccseire Orbánt magángépen reptető Garancsi személyesen is feltűnt a tulajdonosok között. A kormányfő barátjának megjelenéséről számos cikk született, de valójában csak néhány hónapot maradt a Leisztinger-birodalom negyedét kitevő cég élén. Helyét a miniszterelnök famíliájához más szálakon kapcsolódó Flier család vette át.

A családfő, Flier János felcsúti vállalkozó karrierje Mészáros Lőrincével együtt kezdett felívelni, de az indulást kissé beárnyékolta, hogy felesége, aki annak idején a település Fidesz-elnöke volt, 2010-ben, amikor a párt az egész országban tarolt, nem tudta megnyerni a helyi polgármester-választást a korábbi független polgármesterrel szemben. Az Orbán Viktor számára presztízskérdést jelentő pozíciót végül a szabályozás megváltoztatásával, egy adótartozásra hivatkozva lehetett csak elvenni Varga Györgytől, hogy aztán Mészáros Lőrinc ülhessen a helyére.

Flierék eközben a mezőgazdaságra startoltak rá, ami olyan jól sikerült, hogy 2016-ra országos szinten ők kapták a legtöbb állami támogatást a közismert milliárdosok nagy agárérdekeltségei mögött. Az igazi nagy dobás azonban az Agárdi Farm megszerzése volt. A céget jelenleg a Felcsútra bejelentett Csuti Agrár Kft.-n keresztül Flier János birtokolja, az operatív vezetést pedig lánya, Flier Nikoletta (alábbi képünkön) látja el.

via 24.hu

Ha további érdekes tartalmakat szeretne kapni csatornánkról, akkor kövessen minket Facebookon.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül