Orbánon is múlhat Weber elnöki széke

Budapest — Látszólag nem rázta meg az Európai Néppártot (EPP), hogy a Fidesz megvonta a bizalmat a konzervatív tömörülés csúcsjelöltjétől, azonban épp Orbán Viktor (55) miniszterelnök döntése húzhatja keresztbe az Európai Bizottság (EB) elnöki székére pályázó Manfred Weber (46) terveit.

A magyar kormánypártokat is a soraiban tudó EPP támogatottsága ugyanis a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségénél meredekebben zuhan, így a jobboldali tömörülés frakciója alig 23 székkel lehet nagyobb, mint baloldali vetélytársáé – derült ki a Politico legfrissebb mandátumbecsléséből.

A Politico mandátumbecslése szerint az egyelőre a <a  href=Fideszt is a sorai között tudó Néppárt viszi a parlamenti székek nagy részét, szorosan mögöttük a szocialisták és a demokraták / Grafika: Séra Tamás" data-image-uuid="70bb9caa-81fa-4882-b38a-ce14d3392546" />A Politico mandátumbecslése szerint az egyelőre a Fideszt is a sorai között tudó Néppárt viszi a parlamenti székek nagy részét, szorosan mögöttük a szocialisták és a demokraták / Grafika: Séra Tamás

A Fidesz–KDNP viszont a brüsszeli lap jóslata szerint 15 politikust delegálhat majd az Európai Parlamentbe, így nem kizárt, hogy nélkülük a szociáldemokraták favoritja, Frans Timmermans (58) mögött több képviselő sorakozik fel, mint a néppárti frakciót vezető Weber mögött.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint Orbán zsarolási potenciálja nőne egy ilyen helyzetben, de megváltoztathatja a hétfőn bejelentett döntését a jövőben, hiszen visszahullana a fejére, ha miatta lenne Timmermans bizottsági elnök.

Orbánon is múlhat Weber elnöki széke  A Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber komoly csatára számíthat. Pártja népszerűsége zuhan / Fotó: Profimedia-Reddot

– A miniszterelnök stratégiai érdeke nem Weber megbuktatása, hanem a Néppárt a mostaninál nagyobb uralása és a kizárását kezdeményező, liberálisabb jobboldaliak kiutálása. Ezt úgy érheti el, ha meggyőzi Webert, hogy vegyen be hozzá hasonló, konzervatívabb pártokat az EPP-be – magyarázta a Blikknek a szakértő.

Markus Söder (52), a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Münchner Merkur napilapnak úgy fogalmazott, „sajnos várható volt” a magyar kormányfő bejelentése, a másik német jobboldali kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer (56) szerint pedig Orbán világos jelét adta annak, hogy elhagyja az EPP-t.

Kiszelly Zoltán politológus úgy látja, a magyar miniszterelnök bedobta a követ az állóvízbe, és nagyban megnehezítette bejelentésével a néppárti csúcsjelölt EB-elnökké választását.

Orbánon is múlhat Weber elnöki széke  Ha jól taktikázik Orbán, nőhet a befolyása a Néppárton belül / Fotó: Facebook

– Orbán megmutatta, hogy Weber nem számíthat automatikusan minden EPP-tag szavazatára, így a pártok most újratárgyalhatják a bajor politikussal támogatásának feltételeit. A Fidesz is köthet alkut Weberrel, de ehhez neki a programjának és politikájának jelentős részét meg kellene változtatnia – mondta a szakértő.

Orbán még hétfőn jelentette ki, hogy a magyar kormány nem támogathatja Weber bizottsági elnöki jelöltségét. Kedden Weber azt válaszolta, sajnálja, hogy Magyarország rossz irányba tart Orbán Viktorral.

via blikk.hu

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!