Óriási baj van a mezőgazdaságban – mi lesz így az árakkal?

Fontos technológiai elemeket hagyott ki sok termelő, akik így még nagyobb bajba kerülnek, amikor aszály van.

A tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Az aszály mellett sokan maguknak is köszönhetik a bajt: a GOSZ-hoz érkező információk szerint

a termelők jelentős része költségei csökkentéseként elhagyja a fejtrágyázást, kihagy bizonyos technológiai elemeket,

emiatt most az aszály miatti terméskiesés fokozódik.

A hosszú száraz időszak után ugyan az időjárás esősebbre fordult, ám legalább 100, néhol 150 milliméter csapadék hiányzik a talajból, az alsó rétegek teljesen kiszáradtak. A homokos területeken kifejezetten rossz a helyzet – írta a lap.

A legrosszabb állapotban lévő őszi káposztarepcét több tízezer hektáron kellene kitárcsázni, mert akkora károkat szenvedett el.  Petőházi Tamás szerint azonban elképzelhető, hogy sok termelő a reménytelen állapotban lévő repcét is a földben hagyja, mert ilyen körülmények között még azt is kockázatosnak tartja, hogy a helyére kukoricát vagy napraforgót vessen. A legutóbbi állapotfelmérések alapján az őszi kalászosok most sokkal rosszabb állapotban vannak, mint ősszel, a millió tonnás nagyságrendű terméskiesést már biztosnak veszik a szakértők, de a gabonapiacon most a kivárás a jellemző – írta a lap.

Nemrég a Népszava írt arról: a zöldség és a gyümölcs aranyárban kelhet el idén nyáron, de a szántóföldi növények helyzete sem jó. Ha pedig a takarmánynövényekből és a kenyérgabonákból is annyira gyenge lesz a termés, mint amilyennek az időjárás alapján ígérkezik, akkor az a húsok, húskészítmények és a kenyér árát is megdobhatja.

hvg.hu
Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!