Belföld

Óriási összeg: több mint tízmilliós lelépési pénzzel ment Brüsszelbe Trócsányi

Budapest — Összesen bruttó 13 millió forintnyi lelépési pénzzel távozott Trócsányi László (64) Brüsszelbe az igazságügyi tárca éléről még a nyár folyamán – szúrta ki a Blikk. Ebből 10,4 millió forintot végkielégítés, 2,6 millió forintot pedig szabadságmegváltás címen kapott

A nagyobb, tízmilliós összeg a távozó minisztereknek a jogszabály szerint járó hathavi illetmény összege, függetlenül attól, hogy az érintett maga mondott le vagy felmentették. Ez akkor is jár, ha európai parlamenti képviselőként folytatja a munkáját, Trócsányi pedig maga mondott le, mert bekerült az Európai Parlamentbe, és eredetileg ő lett volna a magyar európai biztos, ha nem kaszálták volna el az EP-szakbizottsága összeférhetetlenség miatt.

Több kérdést felvet azonban Trócsányi több mint két és fél milliós szabadságmegváltása, mert az egyéves szabadságán túli szabadnap után kapott pénzt, ami a polgármesterekkel ellentétben az állami vezetőknél elméletileg nem lehetséges, és korábban ezt nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A Blikk számításai szerint ugyanis másfél évnek megfelelő szabadságát fizették ki a politikusnak.

Kerestük az Igazságügyi Minisztériumot, hogy a volt miniszter szabadságmegváltása nem megy-e szembe a kormányzati kommunikációval, illetve milyen okból kaphatott ekkora szabadságmegváltást, ám későbbre ígértek választ. Kérdeztük Trócsányit is, hogy jogosnak és szabályosnak tartja-e a kiszámolt és megkapott szabadságmegváltást, ő így válaszolt:

Igazságügyi miniszteri szolgálati viszonyom megszűnésének dátuma 2019. június 30. volt. Ezt követően került sor a törvény szerint járó végkielégítés és szabadságmegváltás kifizetésére. A magam részéről jóhiszeműen jártam el. Értesültem, hogy a politikai vezetőket érintően a szabadságmegváltást illetően eltérőek a jogértelmezések. Miután kikristályosodott a közigazgatási jogértelmezés, intézkedtem a 2018 év utáni szabadságmegváltásnak az Államkincstár javára történő visszafizetése iránt.

Trócsányi esete nem teljesen egyedi, mivel két hete is találtunk egy olyan felmentett államtitkárt, akinek négyhavi szabadságot váltottak meg, és így kapott 4,5 millió forintot. Akkor a Miniszterelnöki Kabinetiroda azzal magyarázta, hogy a 2019 előtt felhalmozott szabadságokat fizették ki, mivel a 2019. január elsején hatályba lépő kormányzati igazgatásról szóló törvény megszüntette az évek óta felhalmozódott szabadságmegváltást.

A szakértő szerint a korábbi szabályok is tiltották a szabadsághalmozást az állami vezetőknél.

– Politikai vezető tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltani nem lehet – idézte a kormány tagjainak jogállásáról szóló, 2010-ben hozott törvényt Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója, aki szerint Trócsányi sem kaphatott volna ekkora szabadságmegváltást.

Bukott polgármesterek a rekorderek

Trócsányiéknál is többet markolt fel a szabadságmegváltásból néhány volt polgármester, akik alig írták ki magukat szabadságra öt év alatt, igaz, esetükben a jogszabály lehetőséget ad erre. Láng Zsolt II. kerületi és T. Mészáros András érdi polgármester egyaránt 7,3 millió forintot kapott 154, illetve 160 nap felhalmozott szabadságért.

via blikk.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül