Belföld

Óvatosan a sózással, bírság lehet a vége!

A járda letakarítása és síkosságmentesítése az ingatlan tulajdonosának kötelessége. A tulajdonosnak büntetőjogi felelőssége van, ha valaki elesik a nem megfelelő letakarítás miatt.

Ami tilos

A fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet miatt belterületi járdán nem szabad sózni. Aki ez ellen vét, 50 ezer forintos bírságra számíthat. (Az útkezelő sózhat az úttesten.)

Alternatívák

Az útszóró só helyett használhatunk homokot, sódert, mulcsot, természetesen lebomló faforgácsot és fahamut, továbbá gránitkőzúzalékot, zeolitot, zeocalt vagy kalcium-klorid-pelyhet.

Jó tanácsok

A síkosságmentesítő anyagokat száraz, jól szellőző helyen tároljuk. A csúszásgátlók és jégoldók kijuttatása előtt lapátoljuk el a havat, így kevesebb is elég belőlük. A leghatékonyabb a megelőző szórás. Kézi szórás esetén ajánlott védőkesztyű, esetlegesen védőszemüveg használata.

Olvadás után

A járdán és a kerti utakon maradt zeolitszemcséket söpörjük a növények közé, mert táplálják a talajt.

A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül