Belföld

Próbálták inteni őket, hogy ne vizeljenek szembe a széllel

Múlt szerdán a Bács-Kiskun megyei Dusnokon a rendőrség a gyámhivatal munkatársaival együtt feltartóztatott egy autót, melyben egy házaspár a négy hónapos kisbabájukkal utazott.

Itt van egy ismeretlen szülőtől származó gyerek, akit nekünk el kell helyeznünk

– mondta az ablakon át a rendőr. Bár az apa kezdetben ellenállt a felszólításnak, hiába: a – szülők irányában elfogult – szemtanúk szerint a rendőrök egyszerűen leszedték az anyán lévő hordozóból a gyermeket.

A család azért nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a gyermek az övék, mert a gyereket a születése óta szándékosan nem anyakönyvezték. Anyakönyv hiányában a gyermek rendszeren és törvényen kívül élte le az első pár hónapját, a kötelező oltásokat sem kapta meg. A kisbaba idáig anyatejen volt, amióta elvették, az édesanyja nem etethette. A család azóta azt sem tudja, hogy hol a gyerek.

Otthonszüléssel, papírok nélkül

A dusnoki kisfiú szeptember elején otthonszüléssel jött a világra, a szülei azóta sem anyakönyvezték, egyszer állítólag megvizsgálták a kalocsai kórházban, de a szülők egyébként nem keresték a kapcsolatot az egészségügyi rendszerrel, sem más hivatalos intézménnyel vagy hatósággal. A család, mint elmondták nekünk, most még nem akar nyilatkozni a médiának, de az elmúlt napokban készült velük egy hosszabb beszélgetés, ami a Youtube-ra is felkerült. A Posta Imre, a nemzeti radikális, összeesküvés-elméleti színtéren mozgó figura (róla hamarosan még részletesebben lesz szó, valójában ugyanis ő az ügy egyik főszereplője) által készített beszélgetésen a szülők egyáltalán nem tűnnek elhanyagolónak, inkább a gyermekükért nagyon aggódó, de egy alternatív valóságban mozgó embereknek látszanak.

Ők tudatosan tagadták meg a gyermek anyakönyvezését és beoltását, de nem simán oltásellenesek, egy ennél radikálisabb szubkultúra tagjai, mely a magyar intézmények semmilyen joghatóságát nem ismeri el, a magyar államot illegitimnek tekinti. Mint nyilatkozataikból kiderül, azt hiszik, hogy az anyakönyvezés lényegében egy „rabszolgalevélnek” felel meg, amivel szerintük a gyermeket az állam tulajdonába adjuk, ami aztán a gyerek élete végéig azt tesz vele, amit csak akar.

A jegyző elkezdte küldözgetni a családsegítőt, hogy menjünk be anyakönyvezni, ez csak egy papír… mi azért tudjuk, hogy itt nem csak erről van szó, hanem, hogy lemondunk a gyerekünkről és átruházzuk a tulajdonjogot Magyarországnak.

– mondták elképzeléseikről novemberben egy nyilvános fórumon a szülők. Ez az esemény azután volt Kalocsán, hogy november 20-án a gyámügy – mondván, a család minden együttműködést megtagad –, elrendelte a két hónapos baba nevelésbe vételét, és kérték a rendőrség segítségét. A rendőrök aznap több kocsival meg is jelentek az alföldi faluban álló családi házas utcában, de nem tudtak intézkedni, mert, mint a jegyzőkönyvben áll, „kijött 10-15 fő, akik fenyegetően léptek fel a munkatársakkal szemben”.

A kiemelt gyermek szülei

Fotó: HunTv-Magyarország / youtube

Magyarország egy izraeli cég

A család körüli támogatói csoport leginkább a MAG-mozgalom tagjaiból és kapcsolódó radikálisokból áll. A MAG a „Mintaként Alkalmazott Gondviselés” rövidítése, Monor közelében egy kisebb közösségük is van, programjuk célja honlapjuk szerint „a Föld és az emberiség gyógyítása”. A sajtóban az ügy kapcsán ők most „szektaként” jelennek meg, valójában azonban nem egy egyházi jellegű kisközösségről van szó, inkább egy olyan laza hálózat, mely az önfenntartó gazdálkodásra, kisközösség-építésre, társadalomból való részleges kivonulás lehetőségeinek keresésére és egy nemzeti színezetű spirituális irányzatra épül – olyan alternatív, ezotériába és a többségnek talán bizarr, de általában teljesen ártalmatlan politikai elképzelésekre hajló szubkultúra, amilyenből jó néhány van még az országban, és semmiféle veszélyt nem szoktak jelenteni senkire.

A MAG csoportosulásnak az ad sajátos színezetet, hogy megjelenik benne az az inkább az amerikai radikális globalizációellenes körökben honos, a szövetségi államot el nem ismerő irányzat, mely az állami intézményeket érvénytelennek és teljesen illegitimnek tartja. Őket egyébként az FBI hivatalosan terrorszervezetként tartja számon, itt írtunk róluk hosszú cikket.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül