Robbanás volt az ajkai erőműben

Egy hét késéssel adott ki közleményt a Bakonyi Erőmű arról, hogy egyik kazánjának szűrője felrobbant. Felelőst nem találtak azért, hogy nagy adag kormot szórtak a helyi lakosok fejére.

Pénteken látványosan felrobbant a Bakonyi Erőmű egy ajkai kazánjának szűrője. A cég több napra rá tett közzé tájékoztatót, felelős nincs - írja a Népszava. Az "Elegünk van a koromból Ajkán" elnevezésű Facebook-csoportban fotókat, filmfelvételeket is megosztottak a csúnya fellegeket okádó kéményről. Szemtanúk szerint a jelenség csak néhány percig tartott.

640 Robbanás volt az ajkai erőműben

Szennyezett olaj - hordónként 15 dollár kompenzációt ajánlanak

A társaság öt napra rá, 24-én jelentetett meg először közleményt az ügyről honlapján. E szerint az erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű munkatársai működési próbákat tartottak egy huzamosabb ideje üzemen kívül lévő kazánon, amikor a berendezéshez kapcsolódó elektrofilteren műszaki hiba keletkezett. Ennek következtében megsérült a kompenzátor, valamint por és pernye távozott az erőmű nyugati kéményéből. A por- és pernyekibocsátást rövid időn belül megszüntették.

Mi van a tüzelőanyagban?

A negyed századdal ezelőtt privatizált Bakonyi Erőmű áram- és hőtermelést is végez. A céget két éve vásárolta meg a francia Veolia a tavaly elhunyt Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségétől. Habár a korábban szinte kizárólag szenet égető egység mára - amiként arra a cég közleménye is utal - túlnyomórészt "biomasszát", vagyis faaprítékot és mezőgazdasági melléktermékeket éget, többek szerint egyre nagyobb arányban keveredik a tüzelőanyagba srf nevű válogatott hulladék is. Egy, az erőművet behatóan ismerő informátor szerint a 8-as kazán nagyobb arányú srf elégetésére nem alkalmas.

A napilap számos forrása szerint az srf-be nem kerülhetne műanyag. Ellenkező esetben a levegőbe rákkeltő anyagok - például dioxin - is kerülnének, de a klór a tüzelőberendezéseket is tönkretenné. Ennek kapcsán sokat hallhattunk a "biomassza"-, illetve az srf-piac visszásságairól is, melyek rendre abban gyökereznek, hogy az igényeltnél jóval kevesebb, megfelelő minőségű anyag áll az erőművek rendelkezésére.

via napi.hu

Ha további érdekes tartalmakat szeretne kapni csatornánkról, akkor kövessen minket Facebookon.

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül