Sas József felállt a tolószékből

Idilli környezetben gyógyul stroke-jából Sas József, aki mindennap madárcsicsergésre ébred, és a híres Makkosi-rét évszázados fái között már első lépéseit is megtette. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben ápolják ugyanis, ami a „Budapest tüdejének” is nevezett területen épült, ahol napfényből, jó levegőből és zöldből nincs hiány.

A Bors munkatársai szerda délután immáron másodszor kerekedtek fel, hogy meglátogassák a lábadozó humoristát. A kórház második emeleti kórtermét keresve, a béke és nyugalom szigetére csöppentünk, ahol mintha a személyzet is egy másik, a főváros zajától messzi, harmonikus dimenzióban dolgozna. Hamar meg is találtuk a csendes szobát, ahová bekopogva rögtön megpillantottuk tolószékében Sas Józsefet. A gyógytornász épp a humorista kezét masszírozta, miközben lányával csevegett. Sas Ágnes édesapjáéhoz hasonló, szelíd, kedves mosollyal jelezte, hogy pár perc és a rendelkezésünkre áll.

Így is történt. Egy perc sem telt bele, és már a kórterem ajtajában mesélt édesapjáról, hiszen tudja, hogy egy országot érde­kel a közkedvelt humorista állapota.

– Édesapám ütemesen javul, de a héten lesz egy orvosi konzílium, ami után számunkra is kiderül, hogy pontosan milyen az állapota. A bevérzés ugyanis nem egy helyre összpontosult nála, hanem több kis részre kihatott, így a beszéd, a mozgás, minden sérült kicsit – számolt be készségesen lapunk érdeklődésére Sas Ágnes, aki így elsőként a Borssal tudatta a jó hírt is, hogy édesapja felállt a tolószékből, és a napokban már tett pár lépést. A rehabilitáció végét azonban még sem ő, sem az orvosok nem látják.

– Ez egy hosszú folyamat lesz, de apu meg akar gyógyulni, és óriási életigenlés van benne. Verseket mond, jókat lehet vele beszélgetni, és a család mindennap mellette van, de akkor most megragadnám az alkalmat, hogy üzenjek a pályatár­saknak: kérem, jöjjenek és látogassák ők is az édesapámat! Én sajnos pont lemaradtam a „show”-ról, de Markos György ittlétekor állítólag az egész folyosó a kettősükön mulatott, és apukámnak ez egy hatalmas löket, energia­bomba volt. A humor az élete, imádja a barátait, a kollégáit, és számára ez az igazi gyógyír.

A jókedvéből semmit sem vesztett Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészünk is örült a látogatásnak, a Borson keresztül azonban még egy kis időt kért a közönségtől, hogy újra színpadra álljon, s kórházi körülmények között fotót sem szeretett volna magáról.
A humorista egyébként – mint ahogy azt a Bors megtudta – elkerülhette volna a kétoldali agyvérzést, hiszen már itthon is kétnaponta járt orvoshoz, ingadozó vérnyomása és egyéb problémái miatt. Kezelőorvosai elől azonban eltitkolta thaiföldi utazásának tervét, ezért történhetett meg a szerencsétlenség.

– Nem tájékoztatta az orvosait, hogy mire készül, pedig utólag elmondták, ha értesülnek az utazásról, biztos lebeszélik. A repülőút, a klímaváltozás ugyanis még egy fiatal szervezetet is megvisel, hát még egy kezelés alatt álló nyolcvanéveset. De hát apu hallgatott – sóhajtott Ágnes, aki a történtek ellenére bizakodó, és mindenben támogatja imádott édesapját.
Sas József március elején, thai­földi nyaralásukon kapott stroke-ot, ahonnan mentőrepülővel szállították haza. Állapota gyorsan javult, pár nap múlva pedig rehabilitációra küldték Budakeszire, ahol a Bors már má­sodszor látogatta meg a hu­moristát.

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!