Belföld

Simonka György támogatókat toboroz, készül Orbán Viktorhoz

Magához rendelte a megvádolt békési képviselő támogatóit, készül az egyeztetésre Orbán Viktorral. Húzása többeknél kiverte a biztosítékot.

“Tabuk nélkül” – ezzel a megjegyzéssel posztolt fotókat Simonka György kedden későn este, miután összehívta a békési Mezőkovácsházára az őt támogató fideszeseket. Úgy tudjuk, hogy itt az volt a célja a politikusnak, hogy a hétfőn, egy közpénzből működtetett orosházi portálon megjelent interjúhoz hasonlóan kampányoljon maga mellett és meggyőzze a jelenlévőket az ártatlanságáról. A helyi polgármestereknek egy listával is kellett készülniük, amelyben a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással megvádolt politikus érdemeit sorolják. Állítólag Simonka György ezzel a paksamétával vonulna a jövő héten Orbán Viktorhoz, akit nyilván arról győzködne, hogy nélkülözhetetlen Dél-Békésben.

Orbán Viktor múlt héten kezdett egyeztetni a választókerületi elnökökkel – erről részletesen itt írtunk -, többeknél, köztük Simonka Györgynél is rezeg a léc. A büntetőüggyel terhelt képviselőtől nem könnyű szabadulni, a parlamenti kétharmad miatt szükség van minden fideszes képviselőre, ráadásul forrásaink szerint Dél-Békésben sem látni, ki léphetne Simonka helyére, ha visszahívnák őt a választókerületi elnöki posztról.

A négy békési kerületi elnök közül már hárman leültek Orbánnal, ők gyorsan nyilvánvalóvá is tették a választóik előtt, hogy maradnak. A hvg.hu megkereste egyiküket, Herczeg Tamást, aki azt mondta, Simonkáról nem esett szó az ő találkozóján, de nem tartja kizártnak, hogy 2022 előtt mennie kell a képviselőnek. Azt is elismerte, hogy a megvádolt képviselő kerületéből rendre eljutnak hozzá elégedetlen hangok, sokan szeretnék Simonka Györgyöt a Fideszen kívül látni.

Simonka György a jövő hétre kaphatott időpontot, ezért is foghatott teljes pályás letámadásba. Ennek része lehetett a magát mentegető interjú az orosházi önkormányzat közpénzből működtetett hírportálján, illetve a mezőkovácsházi gyűlés is, ahová első körben csak a polgármestereket hívta, később viszont kiterjesztette a párttagságra is.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan mi történt a mezőkovácsházi találkozón – ahol a képek alapján több tucatnyian lehettek -, de a Simonka uralom ellen lázadó fideszesek már azt is vizionálják, hogy nemcsak az Orbán Viktorral való egyeztetéshez akarhatott támogatói hátországot biztosítani a képviselő, hanem a bíróságon illetve a hétfői szürreális interjúban belengetett legalább száz tanú toborzása is folyhatott.

Az biztos, hogy a békési négyes választókörzetben érik a szakadás a kormánypártiak között Simonka György, és az ő súlyos büntetőügye miatt. Az Orbán Viktor böllérének nevezett Takács Ferenc – akit egyébként Simonka György kitolt a Fideszből – , most egy Fideszt támogató, de attól különálló politikai mozgalmat szervez Békésben, jelezve, hogy van egy csoport, amely továbbra is a kormányzó párt feltétlen híve, de Simonka nélkül képzeli el a jövőjét.

via hvg.hu

Szóljon hozzá a témához regisztráció nélkül