Svédország az egyetlen olyan ország, ahol a politikusok nem rendelkeznek kiváltságokkal!

Egy felmérés során kiderült, hogy Svédország az ötödik legboldogabb ország, Dánia, Norvégia, Svájc és Hollandia után, míg az Egyesült Királyság csak a 22., Románia a 90, és Magyarország a 69. helyen áll.

Svédország az egyetlen olyan ország, ahol a politikusok nem rendelkeznek kiváltságokkal!

“A boldog országokra több közös dolog jellemző, mint pl. az egy főre eső jövedelem mértéke, az egészséges élet, és a korrupció hiányának mértéke” – mondja John Helliwel, a kanadai British Columbia-i Egyetem professzora.

Svédországban nem jár kiváltság a politikusoknak

Az országot nem a király, hanem a politikai osztályok vezetik, éppen ezért a svédek nagyon jól meggondolják, és komolyan veszik a szavazást. A vezető politikusok nem rendelkeznek semmilyen kiváltsággal és egyáltalán nem élnek luxusban. 1990-ig nem kaptak hivatali lakosztályt, hanem, ha úgy adódott, akkor a Parlamenti székben kellett aludjanak. Manapság az állam által kirendelt 40 négyzetméteres egyforma stúdiólakással rendelkezik mindenki. Az egyetlen szoba nappaliként és hálószobaként is funkcionál, a mosoda közös, ezért, ha tiszta inget szeretnének másnapra, akkor igazodniuk kell a várólistához.

Olyan képviselők is vannak, akiknek ennél egy jóval kisebb, egy alig 18 négyzetméteres élettér jut hivatalból. Nincs titkárnőjük, tanácsadójuk, és szolgálati autójuk sincs sofőrrel.

“Én fizetem a politikusokat. Egyáltalán nem is értem, hogy az adófizetők pénzéből miért kellene nekik személyi titkár, sofőr, és szolgálati autó” – nyilatkozta egy svéd adófizető.

A svéd miniszterelnök hivatalos székhelye nem haladhatja meg a 300 négyzetmétert, és ő sem rendelkezik külön személyzettel. Ő maga mossa és vasalja az ingeit, akár a többi állampolgár. Svédország 21 megyére oszlik, melyet a kormány által kijelölt igazgatási iroda, és az állampolgárok által megválasztott tanács vezet. Svédország 290 településből áll.

Sem a polgármesterek, sem a kormányzók nem kapnak hivatalból fizetett szolgálati lakást, a tanácsosoknak nincs egy havi fix fizetésük, sem saját irodájuk, ezért otthonról dolgoznak.

filantropikum.com

Megosztás ismerősökkel

Add tovább cikkünket, hogy másokhoz is eljusson!